Grčka: SIRIZA poziva na održavanje vanredne sednice Evropskog saveta, solidarnost i poštovanje međunarodnih zakona

Grčka: SIRIZA poziva na održavanje vanredne sednice Evropskog saveta, solidarnost i poštovanje međunarodnih zakona

Grčka opozicona stranka SIRIZA naglasila je potrebu za održavanjem vanrednog sastanka  Evropskog saveta, koji bi trebao biti sazvan na nivou lidera zemalja, o razvoju situacije oko izbeglica. Stranka optužuje premijera Mitsotakisa za nedostatak inicijativa u vreme kada je situacija, na grčko-turskoj granici u Evrosu i na ostrvima, dramatična.

„Poseta rukovodstva EU granici je besmislena bez jakog pritiska na Erdogana, koji krši sporazum između EU i Turske. Potrebna je poštena podela na sve zemlje članice kako Grčka ne bi postala skladište duša“, izjavio je potpredsednik Evropskog parlamenta Dimitris Papadimoulis pre posete Mitsotakisa i lidera EU Evrosu.

Istovremeno, glavna opoziciona stranka žestoko je kritikovala nedavne odluke Saveta za spoljne i obrambene poslove Vlade (KYSEA), naročito odluku o “zamrzavanju” prijema zahteva za azil. Kako je u svojoj izjavi naglasio bivši ministar za imigracijsku politiku D. Vitsas, pet mera koje je poduzela KYSEA deo su loše i opasne politike.

„Obustava postupka ispitivanja i azila je neefikasna i istovremeno suprotna međunarodnom pravu i ljudskim pravima. Nigde i ni pod kojim uslovima ne postoji odredba za obustavu prijema zahteva, kao ni ispitivanje zahteva za azil“, naglasio je.

SYRIZA kaže “ne” nasilnim odgovorima

SYRIZA je takođe izrazila zabrinutost zbog dešavanja na Evrosu i Egeju. „Opoziv Erdoganove ucene zahteva istinsku evropsku solidarnost, a ne samo reči! Vlada ND mora odmah zaustaviti ekstremiste koji štete našoj zemlji“, rekao je D. Papadimoulis.

Takođe su sa turske strane objavljene pritužbe i video snimci na kojima se vidi kako čamac grčke Obalne straže  presreće čamac s izbeglicama i migrantima, te se čini da ispaljuje hice upozorenja. „Ove prakse su u suprotnosti s međunarodnim pomorskim pravom i međunarodnim konvencijama. Na Vladi i nadležnom ministru je da odmah odgovore poštuju li se pravila potrage, spašavanja i bezbednosti, ili smo se vratili u mračno doba nedozvoljenog vraćanja“, rekao je bivši ministar pomorstva N. Santorinios.

Hitno smanjenje pritiska, solidarnost, poštivanje međunarodnog prava

U svakom slučaju, glavna opoziciona stranka ponavlja potrebu za formulisanjem nacionalne strategije o izbegličkom pitanju, uz savetovanje političkih snaga, pod uslovom da Vlada odustane od politike autoritarnosti i poštuje međunarodne zakone i ljudska prava. Glavni zahtjev SYRIZE-e je smanjenje pritiska izbeglica na ostrva transportom ranjivih kategorija u unutrašnjost zemlje, solidarnost i poštena podela transporta iz Grčke u EU i iz Turske u EU, kao i pojednostavljenje postupaka za dobijanje azila u skladu s međunarodnim pravom.

U međuvremenu, očekuje se da će Alexis Cipras uspostaviti kontakte na međunarodnom nivou kako bi pokrenuo progresivne inicijative solidarnosti i poštivanja međunarodnog prava, protiv Višegradske logike i rasizma, kako SYRIZA obično kaže. U stvari, lider glavne opozicione stranke će večeras dati intervju o tom pitanju na televiziji „Mega“.

Zajednička izjava kopredsedavajućih Evropske levice

Istovremeno, u zajedničkoj izjavi, kopredsedavajući Evropske levice-GUE-NGL, Martin Schirdewan i Manon Aubry kažu da „baš kao i 2015.-2016., Grčka ne može i ne sme ostati sama u upravljanju pitanjem izbeglica i migranata ”. Kako ističu, kriza na grčko-turskoj granici i upravljanje izbegličko-migracijskim tokovima “nije bilateralno pitanje između Grčke i Turske, već postoji i evropska odgovornost”.

U tom kontekstu, naglašavaju potrebu „poštovanje ljudskih prava i principe solidarnosti u imigracionoj politici“, zalažući se za solidarnost među državama članicama i pozivaju na zamenu problematičnog dublinskog azilantskog sistema.

Konačno, Europska levica pozvala je da se izbegličko-migrantska kriza na grčko-turskoj granici razmotri na sledećem plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta, rezolucijom kojom se osuđuje “politika iznuđivanja” koju provodi turski predsjednik Erdogan, istovremeno podržavajući zahtev za vanrednim Samitom EU-a, kako bi države članice EU pronašle rešenja zasnovana na poštivanju ljudskih prava”./ ibna