Grčka: SIRIZA poziva vladu da prestane uvoditi polovične mere i usvoji suštinski paket podrške

Grčka: SIRIZA poziva vladu da prestane uvoditi polovične mere i usvoji suštinski paket podrške

Grčka opoziciona stranka SIRIZA kritikovala je vladine mere kao zakasnele i neadekvatne nakon što je Nova demokratija jutros najavila novi paket hitnih odredbi. “Ako radnicima i preduzećima ne pružimo “vrući novac”, njihov oporavak će početi dugom i poresko opterećenje će biti pogubno”, rekao je bivši ministar finansija Euclid Tsakalotos.

U zajedničkoj izjavi šefovi odelenja za privredu i rad SIRIZE pozvali su Vladu da „prestane da usvaja polovične mere i uvede suštinski paket podrške radnicima, preduzećima i privredi“.

Kako N. Pappas, Ev. Tsakalotos i E. Achtsioglou podvlače: „Ljudi polako shvataju da ovaj novac nije dovoljan da zadovolji njihove potrebe; frustracija i nesigurnost rastu; očekivanja nisu bolja; više je poslova izgubljeno; potrošnja opada. Ekonomija je u dubokoj recesiji”. U tom kontekstu, SIRIZA je ponovo pozvala Vladu Nove demokratije da:

* Izvrši celokupnu isplatu za plate i uskršnje bonuse zaposlenima od strane države

* Opozove obustave ugovora o radu; zakonski odrediti potpunu zabranu otpuštanja i nepovoljnih promena u radnom odnosu, sa retroaktivnim efektom od početka krize.

* Uspostavi program garancije za velika preduzeća da zameni krajnje neadekvatan plan od jedne milijarde

* Odmah proširi zaštitu primarnog prebivališta.

* Isplati dodatak onima sa malim primanjima tako da ta domaćinstva mogu da ispune svoje hitne potrebe.

„Nova demokratija nema izgovor da ne preduzme ove mere. Pakt o stabilnosti je suspendovan. Izdaci koji se odnose na koronavirus ne računaju se u budžetske ciljeve. Država ima “sigurnosni jastuk” koji je ostavila prethodna vlada“, naglašavaju šefovi glavnih odelenja opozicione stranke, ističući da je odbijanje Nove demokratije da značajno podrži radnike, privredu velikim programom kao i u svim evropskim državama „očigledno pitanje političke volje“.

Istovremeno, 38 članova SIRIZA podnelo je izjavu ministru rada o uspostavljanju novog institucionalnog okvira za zaštitu radne snage u periodu niskih ekonomskih aktivnosti, usvojenim merama za sprečavanje širenja i borbu protiv koronavirusa. / ibna