Grčka: SIRIZA poziva Vladu da promeni stav o pitanju izbeglica

Grčka: SIRIZA poziva Vladu da promeni stav o pitanju izbeglica

Predsednik SYRIZA Alexis Tsipras imao je danas dug sastanak sa odelenjima i saradnicima koji su bili na odgovornim pozicijama u upravljanju izbegličkom i migrantskom krizom, sa kojima je razgovarao o najnovijim dešavanjima.

Sastanku su prisustvovali i bivši ministri politike imigracije D. Vitsas i G. Mouzalas, bivši ministar nacionalne obrane V. Apostolakis i zamenik general-potpukovnika i počasni generalni inspektor policije za strance i graničnu zaštitu Z. Tsirigoti.

Nakon pregleda najnovijih zbivanja, zaključeno je da se pitanje Zajedničke izjave EU – Turska praktično odnosi na Evropu u celini i da postoji hitna potreba za evropskom inicijativom. Zbog toga je SYRIZA pozvala Vladu da odmah zatraži da predsednik Evropskog saveta sazove vanredni Samit. EU mora garantovati provođenje Zajedničke deklaracije, kao i preuzeti odgovornost za razvijanje efikasnog plana za suočavanje sa mogućnošću njenog otkazivanja. Ovim planom očigledno treba upravljati na principima solidarnosti i podele odgovornosti, napominje SYRIZA.

Pored toga, glavna opoziciona stranka smatra da je deo Mitsotakisove krivice za trenutnu dramatičnu situaciju na grčkim ostrvima, nakon sedam meseci nejasnoća, ogroman. Zarobljeni u sitnopolitičkim stavovima i kako ne bi iznervirali gradonačelnike Nove demokratije i regionalne guvernere širom okruga, već sedam meseci izbegavaju da sanje izbeglički pritisak na ostrva i prevezu rosetljive grupe izibeglica u unutrašnjost, ističe SYRIZA.

Iz tog razloga, glavna opoziciona stranka poziva Kyriakosa Mitsotakisa da promijeni stav i konačno provede plan koji je utvrdila SYRIZA u vreme kada je bila na vlasti, za oslobađanje ostrva od čega će korist imati i građani i azilanti.

SYRIZA ističe da je u kritičnom trenutku, dok Turska isunjava svoje pretnje i koristi izbjegličko pitanje kao sredstvo za ucenjivanje, Vlada odabrala stav nacionalne neodgovornosti. Drugim riječima, odlučila je podeliti građane; voditi ostrva do neviđene društvene eksplozije i napraviti uslove  za građanski rat.

Vlada mora odmah napustiti logiku autoritarizma, povući policijske Jedinice za ponovno uspostavljanje reda (snage MAT-a) s ostrva, ukinuti Zakon o oduzimanju zemljišta i započeti smislen i iskren dijalog s lokalnim zajednicama, na bazi poštivanja međunarodnog prava.

SYRIZA tvrdi da se izbjeglička kriza ne može rešiti komunikacijskim trikovima koji nemaju praktični efekat. Kyriakos Mitsotakis i vlada moraju se odustati od PR potencijala u rešavanju krize i umesto toga se odmah fokusirati na suštinu i pronalaženje rešenja. / ibna