Grčka: SIRIZA stavlja ekonomiju u fokus, sa pogledom na moguće vanredne izbore

Grčka: SIRIZA stavlja ekonomiju u fokus, sa pogledom na moguće vanredne izbore

Lider najveće opozicione grčke stranke, SIRIZA, Alexis Tsipras u ponedeljak je predsedavao sastankom političkog sekretarijata stranke koji je bio fokusiran na ekonomiju i posledice zdravstvene krize koronavirusa.

Prema izvorima, lider SIRIZA smatra da će se stanje u ekonomiji „pogoršavati iz dana u dan“ i, iako nema jednostavnih rešenja, postoje politike koje bi mogle da pomognu u podršci platama, očuvanju radnih mesta i zaštite radnih prava.

Bivši premijer je rekao da će njegova stranka ažurirati niz predloga ekonomske politike s ciljem da odgovori na sveže izazove i izvrši pritisak na vladajuću Novu demokratiju da pomogne najugroženijim radnicima.

Najveća opoziciona stranka vidi porast nezaposlenosti, kojeg smatraju rezultatom zabrana uvedenih zbog pandemije koronavirusa još u martu, kao jedan od najozbiljnijih izazova sa kojim se ekonomija suočava. Prema SIRIZI, vladina politika izložila je riziku sve poteze  u poslednjih pet godina na kojima su se temeljili planovi za otvaranje radnih mesta i smanjenje stope nezaposlenosti.

Stranka levice će svoj predlog politike temeljiti na pet glavnih stubova: podrška radnim mestima; jačanje malih i srednjih preduzeća; povećanje javnih investicija; pomoć sektoru turizma i promovisanje inicijativa za socijalnu solidarnost.

Prema analitičarima, visoki funkcioneri glavne opozicione stranke veruju da će pritisak na ekonomiju u narednim mesecima biti ogroman i da bi mogao rezultirati prisiljavanjem premijera da raspiše vanredne opšte izbore.

Smatra se da je SIRIZA spremna da se pripremi za skoro glasanje, jer poslednje ankete javnog mnenja pokazuju da stranka znatno zaostaje za vladajućom Novom demokratijom, dok je, čini se, Kyriacos Mitsotakis povećao svoju popularnost tokom pandemije koronavirusa.

Istraživanje objavljeno u anketi Opinion Poll ranije ove sedmice pokazuje da je Nova demokratija u prednosti od 20,5 bodova u odnosu na SIRIZA.

Konkretno, vladajuća stranka je na 40,2%, SIRIZA na 20%, zatim KKE na 5%, KINAL na 4,5%, Grčko rešenje na 4% i DiEM25 na 3%.

Najvažnije je da 50% ispitanika ne veruje da će vlada uspeti da se izbori sa ekonomskom krizom koja sledi. Međutim, samo 24,3% reklo je da su zadovoljni opozicionim delovanjem SIRIZE.

Prema istraživanju, čini se da Mitsotakisova administracija uživa visoke stope odobravanja (82%) u pogledu načina na koji se bavila pandemijom koronavirusa, a 40% ispitanika zabrinuto je zbog dosadašnjih efekata pandemije./ibna