Grčka: SIRIZA tvrdi da je na sceni institucionalna diverzija i zastrašivanje zaštićenih svedoka

Grčka: SIRIZA tvrdi da je na sceni institucionalna diverzija i zastrašivanje zaštićenih svedoka

Nalog za prisilno dovođenje pred komisiju za Novartis

Zaštićeni svedoci koji su, između ostalog, navodili umešanost političkih ličnosti, uključujući Novu demokratiju i ministre PASOK-a u skandal s Novartisom, pozvani su da svedoče pred preliminarnim odborom koji istražuje navode o zaveri u slučaju Novartis.

Predlog predsedavajućeg odbora, u kome Nova demokratija ima većinu, za svedočenja zaštićenih svedoka bez prikrivanja njihovih generalija podržali su KINAL, KKE i Grčko rešenje, pri čemu je SIRIZA otvoreno rekla da se radi o nezakonitim postupcima. Treba napomenuti da je postojao predlog vezan za postupak svedočenja pred tužiocima iskrivljenim glasom i pokrivenim generalijama, ali većina članova odbora ga je odbila.

U podne je jedan od svedoka, koji se na poziv za ispitivanje nije pojavio, nasilno priveden na zahtev delegacije odbora Generalnoj policijskoj upravi Atine. Ova dešavanja pokrenula su žestoku reakciju SIRIZA-e.

“Ne govorimo ovde samo o ovlaštenjima izvršne vlasti, već o potpunom ukidanju i vladavine zakona i međunarodnog pravnog okvira za zaštitu i prava zaštićenih svedoka”, rekao je Alexis Tsipras u svom govoru. Bivši premijer je govorio o „surovom kršenju jasnih i ustavno uspostavljenih granica između izvršne, zakonodavne i sudske vlasti“.

Lider SIRIZA optužio je premijera Kyriakosa Mitsotakisa da je odgovoran i da je naredio „sirovo i neviđeno kršenje međunarodnog pravnog okvira u evropskim zemljama, samo da bi udovoljio bivšem premijeru Samarasu, koji preti unutarstranačkim sukobom već neko vreme “.

Ciljao je i na predsednika Predstavničkog doma, najavljujući da će SIRIZA intervenisati u Evropskom parlamentu, institucijama EU, Evropskom sudu za ljudska prava, ali „što je najvažnije – kod grčkog naroda“, da osude „institucionalnu diverziju“. Poslanik stranke Stelios Kouloglou nedavno je pokrenuo to pitanje pred Evropskim parlamentom.

“Nećemo dozvoliti da Mitsotakis, zbog Samarasa, vodi Grčku prema autoritarnoj praksi njihovog istomišljenika Orbana”, naglasio je Alexis Tsipras, zaključujući: “Grčka je bila i ostaće privržena evropskoj vladavina zakona, zemlja pravde“.

Kao što SIRIZA navodi, ova antinstitucionalna praksa osmišljena je da zastraši svedoke i svakoga ko u budućnosti želi da prijavi skandal, sa ciljem da dugoročno prikrije skandal s Novartisom. „Članovi koji vode predkrivični postupak koji i dalje rade sa vanberzanskim pristupima mogu biti krivično odgovorni i to se neće zanemariti“, napomenuo je portparol SIRIZA. / ibna