Grčka: Sporazum o stratešom partnerstvu sa Francuskom, neograničeno obnavljanje sporazuma o odbrani sa SAD

Grčka: Sporazum o stratešom partnerstvu sa Francuskom, neograničeno obnavljanje sporazuma o odbrani sa SAD

Jačanje bilateralnih veza Grčke i Francuske potvrđeno je potpisivanjem odbrambenog sporazuma, koji je potpisan juče u Parizu u prisustvu francuskog predsednika Emmanuela Macrona i grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa.

Grčki premijer, koji je danas informisao predsednicu Republike Grčke Ekaterini Sakellaropoulou o onome što je obavljeno u Parizu, rekao je da je važna „prvo činjenica da imamo sporazum sa veoma snažnom klauzulom o uzajamnoj pomoći, koja ide dalje i iznad obaveze kolektivne podrške koje postoje i u NATO -u i u Ugovorima Evropske unije.

Drugi element, prema rečima premijera, je da Oružane snage nabavljaju najsavremenije francuske fregate, a na izbor je uveliko uticala preporuka mornarice. “Verujemo da imamo najbolje brodove po najboljoj mogućoj ceni.

U suštini, donošenjem izbora koji će modernizovati našu flotu još mnogo decenija i dati nam vrlo značajne operativne sposobnosti na pozornici istočnog Mediterana, ali ne samo to”.

I treća dimenzija ovog sporazuma, kako je Kyriakos Mitsotakis rekao predsednici Republike, je ta da je to, po njegovom mišljenju, “model za sistematičniju saradnju između evropskih država kako bi se istovremeno sproveo u delo cilj evropske strateške autonomije kada Evropa konačno mora da uskladi svoju geopolitičku moć sa svojom ekonomskom moći “.

Kroz sporazum, Grčka će nabaviti 3 FDI fregate, sa konfiguracijom koju je odabrala grčka mornarica. Brod pripada sledećoj generaciji „digitalnih“ fregata i opremljen je najsavremenijim radarom SeaFire. Ovo poslednje je kombinovano sa najsavremenijim protivavionskim raketama ASTER 30, u njihovoj najnovijoj verziji. Kombinacija SeaFire/ASTER 30 obezbediće vazdušnu odbranu područja jedinicama Flote na dometima većim od 100 kilometara, a istovremeno će obezbediti i antibalističke sposobnosti. Naoružanje je upotpunjeno naprednim topom od 76 mm i RAM sistemom sa 21 projektilom, koji upotpunjuje brodski protivavionski/protivavionski štit.

Pored toga, Sporazum sadrži (član 2) klauzulu o uzajamnoj pomoći u odbrani u slučaju da je jedna od dve zemlje napadnuta na njenoj teritoriji, ali se izostavlja kontinentalni pojas, EEZ, istraživanje i rudarstvo.

Ovaj sporazum je pojačan ažuriranjem Sporazuma o međusobnoj odbrambenoj saradnji sa SAD, koji se očekuje da će u oktobru u Vašingtonu potpisati grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias. Prema Stejt departmentu, ažuriranje će biti u obliku neograničenog produženja ugovora, što je prvi put da se to dogodilo, jer se ugovor obnavljao svake godine. / ibna