Grčka: Stanovnici Chiosa i Lesvosa protive se planu Vlade o migrantskim centrima

Grčka: Stanovnici Chiosa i Lesvosa protive se planu Vlade o migrantskim centrima

Izbjeglička i migrantska kriza u Grčkoj pretvara se u pravu glavobolju za Vladu u Grčkoj, budući da u istočnom Egeju raste protivljenje načinu na koji se upravlja migrantskim tokovima.

Kasno u ponedeljak uveče i u ranim satima u utorak, na ostrvima Lesvos (Lezbos) i Chios izbili su sukobi, jer su stanovnici pokušali da spreče dolazak policijske jedinice za kontrolu nemira i mašina koji će graditi logor za migrante. Policija je upotrijebila suzavac da bi rasterala demonstrante.

Mitsotakisova administracija jasno je istakla da namerava da nastavi sa planovima izgradnje objekata na ostrvima koji će zameniti kampove na otvorenom. Građani i migranti na ostrvima protestovali su poslednjih meseci zbog uslova u kampovima, jer je kontinuirani dotok novih migranata i izbeglica iz susedne Turske doveo do prebukiranosti objekata.

Stanovnici ostrva i lokalne vlasti tvrde da bi migranti i azilanti trebalo da se presele na grčko kopno.

Ministar migracija Notis Mitarakis prethodno je zatražio da lokalni saveti predlože parcele i područja na kojima bi mogli da se grade novi objekti. Međutim, lokalne zajednice ponovile su svoje apsolutno protivljenje izgradnji bilo kakve vrste objekata.

„Vlada je odlučila da nastavi sa planom za izgradnju zatvorenih objekata. Pozivamo lokalne zajednice da shvate da je to u njihovom  interesu, kao i interesu države … “, rekao je portparol vlade Stelios Petsas, dodajući da će nove smeštajne strukture pomoći u rešavanju ozbiljnih pitanja, kao što je moguće izbijanje epidemije koronavirusa.

Komentarišući reakcije, Petsas je rekao da su “male”, ponavljajući da će se odmah početi sa realizacijom građevinskih projekata.

Sa svoje strane, glavna opoziciona stranka SIRIZA citirala je informacije da je Vlada rasporedila policijske jedinice za razbijanje demonstracija na ostrvima Chios i Lesvos kako bi preduzela mere protiv onih koji protestuju. Portparol Alexis Haritsis rekao je da taj potez izaziva veliku zabrinutost i tenzije. / Ibna