Grčka strana čeka opipljive rezultate nakon susreta sa Erdoganom

Grčka strana čeka opipljive rezultate nakon susreta sa Erdoganom

Grčka strana izražava oprezni optimizam dok očekuje opipljive rezultate nakon sastanka premijera Kyriakosa Mitsotakisa i turskog predsednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Klima na sastanku je, prema vladinim izvorima „bila  pozitivna i možda bolja od one koju smo očekivali“. Grčka vlada očekuje rezultate u pogledu odnosa Turske prema Republici Kipar, posebno turskog kršenja kiparske Ekskluzivne ekonomske zone, izjave turskih zvaničnika i poseta Famagusti što ometa razgovore dve zajednice. Sve u svemu, grčka strana očekuje smanjenje provokacija na moru i u kiparskoj EEZ.

Grčka vlada takođe želi napredak po pitanju izbeglica. Na sastanku se razgovaralo o nedavnom povećanju migracionih tokova. Protok je dostigao 600-700 ljudi dnevno.

Premijer je jasno rekao da bi grčka strana volela da smanji protok na prošlogodišnji nivo, jer veruje da turska strana to može da postigne provođenjem zajedničke deklaracije EU i Turske. Turska može imati strožiji nadzor ovih tokova kako u unutrašnjosti tako i na obali i moru. „Posvećeni smo da radimo sve što možemo kako bismo kontrolisali sopstvene granice, sa više mornaričkih brodova raspoređenih u regionu i povećanjem vraćanja migranata“.

Razgovori su takođe bili fokusirani na trgovinske i ekonomske odnose dve zemlje. Turska strana je više uverena nego grčka o oporavku grčke ekonomije, rekao je pomoćnik premijera i dodao da Turska pokušava da pojačaju ekonomiju povećanom trgovinom. U tom kontekstu razgovaralo se o udvostručenju trgovinskih odnosa u naredne 1-2 godine. Grčka će učiniti svoju ulogu u ovoj oblasti, uključujući carinske olakšice za ulazak i izlazak robe.

Turska strana pokrenula je pitanje manjine u Zapadnoj Trakiji i delovanju dve džamije u Atini i Solunu, a grčka strana je naglasila ponovno otvaranje Teološke škole Halki.

Takođe je razgovarano o Vrhovnom savetu za saradnju, pri čemu je pripremni rad dodeljen Dendiasu i Čavušogluu, kako bi se omogućilo dalje približavanje. Sednica saveta će biti održana u Solunu ./ibna