Grčka: Sukob SIRIZA-Nova demokratija pun politike, laži i video snimaka

Grčka: Sukob SIRIZA-Nova demokratija pun politike, laži i video snimaka

Protekli vikend na političkoj sceni Grčke pretvorio se u politiku, laži i video-takmičenje između glavne opozicione stranke SIRIZA i vladajuće stranke Nove demokratije.

U kontekstu pred-konferencijskih okupljanja i proširenja pratije, Alexis Tsipras se u subotu uveče obratio članovima i prijateljima SIRIZE iz prepune sportske sale Tae Kvon Do u Atini. Glavni moto mitinga bio je “Otkrivena odlično organizovana prevara”.

Manifestacija je otvorena sa sedam video zapisa koji prikazuju poteze Nove demokratije sa posebnim naglaskom na neuspeh da ispuni svoja predizborna obećanja, a istovremeno otkriva i njene laži, politička muljanja i neuspehe u državnoj politici kroz sedam tema koje se odnose na korupciju, rad, spoljnu politiku, socijalnu blagostanje, bezbednost građana, omladina i pitanje migranata/izbeglica.

Točno i nadahnuto, šaljivo – neobično za SIRIZA- i vizuelnom argumentacijom govora i dela Mitsotakisove administracije projektujući izjave premijera i njegovih ministara, kratki videi su izazvali jako veliku pažnju, pokazujući kakvom vrstom opozicionog delovanja će se sadašnja opozicija baviti.

U svom govoru Alexis Tsipras jasno je zahtevao da se bavljenje samom sobom, zabeleženo unutar stranke, prevaziđe, napominjući da „nije dovoljno samo se ljutiti, nije dovoljno da se žalimo“, pozivajući članove SIRIZA-e i pristalice na politički i društveni kontranapad. „Borimo se protiv bilo kakvih nepolulističkih i nepravednih mera na radnim mestima, u mestima gde mladi studiraju; borimo se protiv laži“, naglasio je bivši premijer.

Odmah posle govora Alexisa Tsiprasa reagovala je Nova demokratij, te je na video snimke SIRIZA odgovarila sa drugim videom o prvih sedam meseci uprave Alexisa Tsiprasa.

„Budući da je Alexis Tsipras opsesivno tražio „prevaru” u prvih sedam meseci uprave, osvežićemo mu pamćenje: januar-juli 2015. godine, video beleške u posedu Nove demokratije,” u kojima su prikazani incidenti iz tog perioda.

Nova demokratija odlučila je dapozove građane da posete metonkyriako.gr kako bi se informisali o radu stranke. / ibna

Fotografije: Andrea Bonetti / Spiros Sideris