Grčka: SYRIZA i Komunistička partija Kine održali sastanak putem videokonferencije

Grčka: SYRIZA i Komunistička partija Kine održali sastanak putem videokonferencije

U posebno kritičnom međunarodnom trenutku, delegacija SYRIZA održala je telekonferenciju sa delegacijom Komunističke partije Kine.

Dve delegacije osvrnule su se na odnose prijateljstva i saradnje između Grčke i Kine, koji su posebno unapređeni od 2015. godine, i na značaj jačanja dijaloga između SYRIZA-e i KPK-a. U tom kontekstu upućeni su pozivi za razmenu poseta lidera dveju strana.

Diskusija se takođe fokusirala na međunarodna dešavanja u svetlu pandemije koronavirusa. Delegacija SYRIZA zahvalila se delegaciji KPK-a na pomoći koju je Kina, kako Grčkoj tako i drugim zemljama EU, pružila u medicinskom materijalu. Obe strane su naglasile važnost sistema javnog zdravlja i pravo na pristup medicinskoj nezi za sve, ali i potrebu da se podrže napori Svetske zdravstvene organizacije.

Takođe, razgovarano je o glavnim koracima koje je preduzela SYRIZA u vreme kada je bila na vlasti u odnosima Grčke i Kine, uključujući inicijativu „Jedan pojas jedan put“, kao i izglede za budućnost. Naglašena je i važnost razvijanja obostrano korisnog strateškog partnerstva između EU i Kine, kao i potreba da se globalizacija reši u kontekstu multilateralne diplomatije i odluka UN-a, a ne jednostranim akcijama ./ibna