Grčka: SYRIZA nastavlja kontakte sa naprednim snagama u Evropi

Grčka: SYRIZA nastavlja kontakte sa naprednim snagama u Evropi

U kontekstu dijaloga SIRIZE sa naprednim snagamaEvrope, koji sada, usled efekata pandemije, ima još veću težinu, a nakon telekonferencije predsednika SIRIZE Alexisa Tsiprasa i predsedavajuće stranke Zelenih Nemačke Annalene Baerbock, održane su videorasprave između dve strane.

Telekonferencije su se fokusirale na pitanja evropske politike, klimatske i ekološke politike.

U ime SIRIZA, telekonferencijama su prisustvovali poslanik Parlamenta i šef za Odelenja za životnu sredinu i energiju Sokrat Famellos, šef političkog sekretarijata SIRIZA-e u Odeljenju za međunarodne i evropske poslove, Rania Svigou, ministar u senci za klimatske promene, životnu sredinu i energija, Rena Dourou i poslanik EP-a Naprednog saveza SIRIZA, Petros Kokkalis, dok je Pausanias Papageorgiou predstavljao kancelariju predsednika SIRIZE.

Telekonferencijama je u ime Zelenih prisustvovao kopredsedavajući Evropskih Zelenih, evropski poslanik Ska Keller, potpredsednica nemačkih Zelenih, odgovorna za evropska i međunarodna pitanja, Jamila Schaefer, šefica poslaničke grupe Zelenih , Odgovorna za evropska pitanja, poslanica Franziska Brantner, poslanica i glasnogovornica klimatske politike Lisa Badum, te zastupnici u parlamentu Jutta Paulus i Michael Bloss.

Sa obe strane prepoznata je potreba za zajedničkim, naprednim odgovorima na nove izazove sa kojima je Evropa suočena. Konkretno, neophodni su evropski alati za ekonomsko restrukturiranje, važnost evroobveznica i Zelenog ugovora, Zelena i digitalna agenda, jačanje politika za borbu protiv klimatske krize, energetska bezbednost, promocija OIE, zaštita biološke raznolikosti, instrumentalizacija izbeglica i eskalacija turske agresije na Egejskom i istočnom Mediteranu, razvoj događaja u Libiji i zabrinjavajući razvoj vladavine zakona u Mađarskoj.

Posebno su se osvrnuli na antiekološki zakon vlade Nove demokratije u Grčkoj o kome se trenutno raspravlja u Parlamentu, s ograničenjima na učešće poslanika, dok postoje ograničenja na ekonomske i socijalne funkcije zbog pandemije, što stvara ozbiljne deficite u licenciranju i kontroli zaštite životne sredine, kao i politici zaštite prirode i biološke raznolikosti.

Kontakti dveju strana nastavit će se u bliskoj budućnosti, s ciljem promocije zajedničkih inicijativa na evropskom nivou./ibna