Grčka: Traži se rešenje za pitanje izbeglica u svetlu “rata” na ostrvima – Mitsotakis putuje na Samos

Grčka: Traži se rešenje za pitanje izbeglica u svetlu “rata” na ostrvima – Mitsotakis putuje na Samos

Grčka se možda tek nedavno postala “zemlja domaćin” koronavirusa, ali ono što zaista brine Vladu u Atini jeste situacija na ostrvima.

Dodatak najnovijoj krizi oko ostrva su jučerašnja događanja u Turskoj i „poruka“ poslata izbeglicama i imigrantima da su im evropske granice otvorene. Više od 400 ljudi, izbeglica i imigranata pronađeno je u Evrosu kod carinarnice u Kastaniji na turskoj strani, a Grčka je odlučila da zatvori granicu u toj regiji.

Od jutros su na područje stigle jake policijske snage, a očekuje se da će dobiti i podršku, kako bi se spriječio nekontrolisani ulazak na grčku teritoriju. Vojne jedinice su u stanju pripravnosti. Istovremeno, na ostrvu Lesvos (Lesbos) zebeležen je povećan priliv izbeglica.

Samo dva dana nakon „fijaska“ sa slanjem  jakih policijskih snaga na ostrva, koje su se brzo vratile u Atinu nakon teških sukoba sa stanovnicima i ekstremno nasilnih incidenata koje su izazvali policajci iz Jedinica za ponovno uspostavljanje reda (MAT), grčki premijer Kyriakos Mitsotakis počeo je da traži kompromis.

Nakon sastanka u palati Maximos, Kyriakos Mitsotakis se susreo s vlastima Severnog Egeja – u šokantnom odsustvu “plavog” regionalnog guvernera koji je u otvorenoj konfrontaciji sa premijerom – na kojem je bilo poziva na moratorijum.

Između ostalog, dogovoreno je da se novi „zatvoreni“ objekti naprave kako bi se, u razumnom roku do dva meseca, zamenili postojeći otvoreni, kao i provođenje pilot projekta u Samosu. Predloženo je da u roku od dve sedmice budu predložene alternative gde bi se centri trebali graditi.

Vladini izvori ističu da je cilj što pre ukloniti s otoka one koji su već dobili azil ili one koji su u objektima boravili više od 14 mjeseci, a njiihov broj se procijenjuje na oko 3000 na sva tri ostrva. U tom kontekstu, očekuje se da će Kyriakos Mitsotakis u narednim danima posjetiti ostrva Severnog Egeja, počevši od Samosa.

Alexis Tsipras, lider grke opozicije, je u međuvremenu pozvao premijera da odustane od slepe politike autoritarizma i nasilja kako bi SYRIZA podržala sprovođenje nacionalnog plana za upravljanje pitanjem izbeglica, u saradnji sa svim političkim snagama. SYRIZA naglašava potrebu za smanjenjem pritiska na ostrvima u znak solidarnosti s izbeglicama i lokalnim stanovnicima kroz njihovo raspoređivanje u unutrašnjost. / ibna