Grčka: Tsipras će prisustvovati konferenciji o Danu proširenja EU u Parizu

Grčka: Tsipras će prisustvovati konferenciji o Danu proširenja EU u Parizu

Nekoliko časova nakon sastanka Centralnog komiteta SIRIZA i unutarstranačke pobede predsednika SIRIZE i lidera grčke opozicije u nastojanju da transformiše stranku, Alexis Tsipras će u utorak otputovati u Pariz na konferenciju o Danu proširenja Evropske unije, koju organizuje francuski Senat u sredu 19. februara.

Prema rasporedu konferencije francuskog Senata, Alexis Tsipras će zaključiti konferenciju tokom koje će se održati više diskusija i tri okrugla stola.

Prema službenom programu, bivši zvaničnici EU, akademici, političari i diplomate pozvani su da prisustvuju sastanku Senata Francuske u nastojanju da analiziraju sve parametre za proširenje Evropske unije, dosadašnje iskustvo proširenja EU i evropske perspektive u svetlu proširenja.

Očekuje se da će Alexis Tsipras imati i neke bilateralne kontakte tokom boravka u glavnom gradu Francuske, ali oni nisu zvanično objavljeni.

U novembru je Tsipras ponovo posetio Pariz gde je, između ostalog, uspostavio kontakte sa bivšim francuskim predsednikom Fransoa Hollandom i bivšim komesarom EU za finansije Pierrom Moscovicijem./ibna