Grčka: Tsipras iz Soluna žestoko napao vladu

Grčka: Tsipras iz Soluna žestoko napao vladu

Predsednik SYRIZA-Napredne alijanse sa govornice Helexpo foruma žestoko je napao vladu Kyriakosa Mitsotakisa zbog njenog vođenja politike, te je izneo svoje predloge o svim pitanjima koja se tiču Grčke i njenih građana.

Alexis Tsipras je naglasio da je pandemija pokazala ograičenost „modela koji je osudio i obezvredio državnu intervenciju i podržao privatnu inicijativu“.

„U svetu koji traži načine da napreduje, Grčka ima vladu koja je osuđuje da zaostaje… Njen jedini plan je napad na radnike i uništavanje malih i srednjih preduzeća“, rekao je on.

Predsednik SIRIZA-e je iz Soluna jasno poručio da neoliberalni recept za restrukturiranje na štetu društva, rada, države blagostanja i na kraju demokratije nije jednosmerna ulica. Pandemija ne sme postati prilika za sprovođenje najekstremnijih neoliberalnih ideologija.

Alexis Tsipras rekao je da je bio spreman da preuzme Vladu „juče, a ne sutra“, dok je Vladu optužio za nedostatak strategije i naglasio da bi bilo neodgovorno od njega da zatraži raspisivanje izbora usred pandemije.

U isto vreme, predsednik SYRIZA-Narpedne alijanse predstavio je paket od 11 mera koje su odmah izvodljive, i koštaju 11 milijardi evra.

„Jasno je da je došlo do kršenja suverenih prava“, rekao je Alekis Tsipras na pitanje o turskom brodu Oruč Reis i njegovom angažmanu ugrčkom kontinentalnom pojasu. „Verujem da grčka Vlada mora da zahteva sankcije na samitu EU“, rekao je, ponavljajući da Grčka nikada ne bi smela da stavlja svoja suverena prava na pregovarački sto.

Što se tiče stava EU, rekao je da je presudno videti da Turska ne preti samo Grčkoj, pa bi dobra strategija bila „šargarepa i bič“.

„Ako je tačno da predstoji nastavak istražnih razgovora s Turskom, pozdravljam to, to je pozitivan korak. Čvrsto verujemo da se moraju uložiti ozbiljni napori da bi se nastavilo sa istražnim pregovorima za kontinentalni pojas i EEZ, a ako oni ne dovedu do rezultata, treba ići pred međunarodni sud“, napominjući da „Vlada duguje formalni sastanak“. ibna