Grčka: Tsipras poziva na izradu Nacionalnog plana i sankcije protiv Turske

Grčka: Tsipras poziva na izradu Nacionalnog plana i sankcije protiv Turske

Lider najveće grčke opozicione stranke, Alexis Tsipras, u govoru na sastanku parlamentarne grupe SIRIZA, još jednom je pozvao na sazivanje sednice Saveta političkih lidera radi formiranja Nacionalne strategije za upravljanje izbegličkom krizom. Na zajedničkom sastanku poslanika i političkog saveta stranke, lider opozicije nije štedeo kritike na račun Kyriakosa Mitsotakisa: „Umesto da se pretvara da je glavni starešina Evrosa, trebalo bi da osmisli Nacionalni plan smanjenja pritiska na ostrva transportom na kopno”.

U tom kontekstu, pozvao ga je da uđe u sukob sa gradonačelnicima i rukovodiocima okruga koji odbijaju da prime azilante u svojim oblastima. Takođe je optužio Vladu da je prihvatila „tapkanje po ramenu“ od strane Evropske unije uz finansiranje od 700.000 evra, pretvarajući Grčku u „zatvor za duše“.

Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan opisao je kao “ciničnog i agresivnog”, “koji je igrač u Siriji, Sredozemlju, Egeju, Kipru, Libiji”, dok “sa druge strane imamo slabu i kukavičku Evropu, koja okreće glavu na drugu stranu, zatvara oči ”.

“Kyriakos Mitsotakis je dao poklon EU”, rekao je, ističući da, dok Turska grubo krši zajedničku deklaraciju i preti novim pojačavanjem izbegličkih tokova ka Evropi, Atina ne traži sankcije ili osudu protiv Ankare. U tom kontekstu ponovio je potrebu da se na vanrednom samitu odluči o sankcijama i programu preseljenja iz Grčke i Turske u Evropu.

Pretnje ekstremističkih grupa i nemačkih neonacista u Evrosu

Nakon izjava grčke Vlade u kojima daje podršku Viktoru Orbanu i Austriji, Tsipras je optužio Mitsotakisa da sprovodi „nacionalno opasnu“ politiku: „On ide okolo radeći za svoje konzervativne i reakcionarne prijatelje u Evropi na štetu Grčke“. U isto vreme, fotografije na kojima se prikazuju nemački i švedski neonacisti koji drže zastave u Evrosu postaju viralni na internetu, dok se sve više žalbi i izveštaja podnosi protiv samoimenovanih grupa koje nose oružje, pa čak i paravojnih pokreta. U stvari, urednik lista “Mišljenje Evrosa” pozvao je na podršku naprednih građana, tražeći da novinari izveštavaju o ovim incidentima.

“Odlučno se protivimo pokušajima usmeravanja dela stanovništva ka fašizmu toksičnom ratnom propagandom, veličanjem nasilja pozivanjem paravojnih grupa da se uključe u lov na veštice”, naglasio je Tsipras i dodao da su se na meti našle izbeglice, označene kao “uljezi”, nevladine organizacije, novinari i napredni građani.

Istovremeno, Centar za istraživanje forenzičke arhitekture objavio je studiju na osnovu unakrsne provere podataka sa mobilnih uređaja očevidaca, a koja potvrđuje ubistvo sirijskog izbeglice Mohamada Al Araba (22), od metaka ispaljenih sa grčke strane granice. Incident se dogodio u ponedeljak, a portparol vlade je tada to negirao i govorio o “lažnim vestima”. / ibna