Grčka: Tsipras predstavlja ažurirani program SIRIZE za ekonomiju “Ostajemo čvrsti II”

Grčka: Tsipras predstavlja ažurirani program SIRIZE za ekonomiju “Ostajemo čvrsti II”

Predsednik opozicione SIRIZA i bivši grčki premijer Alexis Tsipras predstavio je u ponedeljak SIRIZIN program „Ostajemo čvrsti II“ za naredne mesece, koji je trebao pomoći Grčkoj da izađe iz ekonomske krize.

„Možemo promeniti postavljeni tok društva i ekonomije. Sprečiti duboku recesiju i nezaposlenost. I da zahtevamo bolju budućnost za sve“, rekao je Alexis Tsipras tokom prezentacije programa SIRIZA, koji je, kako je istakao, realan i skupo plaćen i biće produžen na sledeća četiri meseca.

Prema Tsiprasu, „u Evropi se vodi rasprava o načinima za podršku potražnji, s ponekad neustrašivim, ponekad smelim planovima za povećanje likvidnosti i potrošnje. U Grčkoj, međutim, vlada Nove demokratije odbija da iskoristi mogućnosti stvorene u ovom kontekstu. Ne iz naivnosti ili neznanja, nego zato da ne naruše plan konzervativnih promena koje su planirali u radnim odnosima, okruženju, socijalnoj državi, obrazovanju i ekonomiji. Posledice ove opsednutosti mnogo su pogubnije. Ljudi koji su stekli svoje kolektivno samopouzdanje izlaskom iz memoranduma 2018. godine i svojim snažnim stavom tokom globalne pandemije, ne mogu biti vođeni, i to jako brzo, u novi ciklus očaja“.

Neposredno pre detaljne prezentacije programa, Tsipras je pojasnio da „ne želimo da lepo zvučimo za nečije uši. Posledice pandemije na ekonomiju biće svuda teške. I nema nikoga na svetu koji veruje da je oporavak jednostavan“.

Istovremeno je optužio premijera Kyriakosa Mitsotakisa da je „umesto da bude u prvom planu u ovoj panevropskoj debati, umesto da učini sve što je moguće da obezbedi što više resursa koji će ići direktno na tržište, izabrao drugi put. Redovito se predstavlja kao nosilac loših vesti. Da bi na kraju moga reći: „Zahvaljujući meni ste spašeni od pandemije, ali sada se pripremite za najgore“.

Prema predsedniku SIRIZA, „slika danas u realnoj ekonomiji je da preduzeća ne mogu, vlada ne želi a radnici više ne mogu da preduzmu“.

Paket finansijske ekspanzije koji je Tsipras predstavio u prisustvu rukovodilaca SIRIZA i stručnjaka za tržište procenjen je na 13,4 milijarde evra koji je namenjen realnoj ekonomiji, radnicima i nezaposlenima, i preduzećima./ibna