Grčka: Tsipras se sastao sa ambasadorima Irana i Izraela

Grčka: Tsipras se sastao sa ambasadorima Irana i Izraela

Bivši grčki premijer i lider opozicione SIRIZE, Alexis Tsipras sastao se sa ambasadorima Irana i Izraela, kako bi razgovarali o najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku i u Istočnom Mediteranu.

Tsipras, koji je posetio Iran 2016. godine, uspostavljajući snažne veze s Vladom u Teheranu, tokom svog mandata uspostavio je s Izraelom grčko-izraelske odnose i trostrano partnerstvo Grčke, Kipra i Izraela. Više puta je boravio u Jerusalimu u kontekstuaktivne spoljne politike prema ovoj zelji.

Alexis Tsipras susreo se sa iranskim ambasadorom u Grčkoj Ahmadom Naderijem, na zahtev ambasadora, a razgovarano je o nedavnim dešavanjima na Bliskom Istoku, a posebno u Iraku.

Iranski ambasador je predstavio stav svoje zemlje o atentatu na iranskog generala Kasema Soleimanija u Iraku od strane američkih snaga i njegovom uticaju na region.

Tsipras naglasio je da atentat na iranskog generala predstavlja kršenje međunarodnog prava i doprinosi destabilizaciji Iraka i šireg regiona.

Naglasio je potrebu za smirivanjem tenzija te pozvao međunarodnu zajednicu da aktivno podrži mir i stabilnost u Iraku, na osnovu poštivanja međunarodnog prava, a posebno principa nemešanja državljana trećih zemalja u unutrašnje poslove zemlje.

U četvrtak se predsednik SIRIZA Alexis Tsipras sastao sa izraelskim ambasadorom u Atini Iossi Amranijem kako bi razgovarali o grčko-izraelskim odnosima, razvoju situacije na istočnom Mediteranu i u Palestini. Sastanak je održan u kancelarijama SIRIZE./ibna