Grčka: Tsipras vrši pritisak da se do “SIRIZA” doda još jedno ime

Grčka: Tsipras vrši pritisak da se do “SIRIZA” doda još jedno ime

Alexis Tsipras planira da pred Centralnim komitetom stranke za vikend predloži sastanak na kojem će izneti ideju da se uz naslov SIRIZA doda jš jedno ime.

Usred unutarstranačkih previranja, suočeni sa presudnim odlukama koje će biti donesene na kongresu SIRIZA u maju za rekonstrukciju ili reformaciju stranke, rukovodstvo glavne opozicione stranke poslednjih dana pokušava zadržati mir i tražiti kompromise.

Stoga će predsednik SIRIZA predložiti dodatak – „Zelena alijansa“ je predlog sa najviše podrške u ovom trenutku – koji bi mogao dobiti odobrenje Centralnog komiteta i na taj način predstaviti savez sa pokretima levog centra.

Međutim, ako se na stolu nađe kontra predlog, od članova SIRIZA-e će se tražiti da odluče putem obaveznog glasanja. Napominje se da su levičarska partija i omladinska organizacija izrazili prigovore i zabrinutosti zbog procesa obnove stranke.

U poslednje vreme čini se da se postiže kompromis u određenim pitanjima i tenzije se smanjuju. Čini se da je jedna od njih i pregled rada Vlade, o kojem će sutra biti reči na novom sastanku Političkog sekretarijata, a potom dostavljeno Centralnom komitetu na odobrenje. / ibna