Grčka: Tsipras žestoko kritikovao Vladu zbog odgovora na pandemiju

Grčka: Tsipras žestoko kritikovao Vladu zbog odgovora na pandemiju

U televizijskoj izjavi, predsednik SIRIZA-Naprednog saveza žestoko je napao premijera Kyriakosa Mitsotakisa u vezi sa upravljanjem krizom izazvanom pandemijom koronavirusa.

“Mitsotakis najavljuje jednomesečni plan, iako je izgubio 8 meseci, a da nije izgradio nikakvu odbranu od pandemije“, primetio je Alexis Tsipras, ističući da su„ potrebne odluke o odgovornosti, a ne više laži i propaganda“.

„Očekivao se drugi talas pandemije. Međutim, nije se očekivalo da ćemo morati da se s njim suočimo u ovim uslovima“, nastavio je lider opozicije.

„Danas se gospodin Mitsotakis sprema da objavi veoma kasno doneseni jednomesečni plan. Bojim se da će to morati da revidira odmah nakon nekoliko dana primene, kao što to čini sa svim ostalim fragmentarnim merama koje neprestano najavljuje, a zatim nastavlja sa revizijom. I to zato što je propustio prethodnih osam meseci u kojima nije izgradio nikakvu odbranu od pandemije”, rekao je Tsipras.

Dalje je nabrajao greške i propuste administracije Kyriakosa Mitsotakisa:

„Ostaviti NHS (Zdravstvena služba)nezaštićenom. Nije angažovao ni jednog stalnog lekara ili medicinsku sestru. Građane je ostavio same sa njihovom individualnom odgovornošću. Same, suočene sa prenatrpanim autobusima i podzemnom železnicom. Same, da se suoče sa nepropisivanjem dijagnostičkih testova. Sami pred zaštitnim merama i maskama, to je na kraju postalo šala naše dece u školama, koje su ove godine otvorene sa više učenika po odelenju“.

Kako je naglasio, „tokom ovih osam meseci njegova jedina briga nije bila pandemija, već donošenje zakona o bankrotu građana i likvidaciji njihovog prebivališta; i da promoviše odredbe kojima se ukidaju zagarantovana radnička prava“.

U dramatičnom stilu, Tsipras je dalje naglasio da će „dani koji dolaze, međutim, biti dramatični. Naše se bolnice već guše od tereta. Povećane su potrebe za smeštaj u jedinicama intenzivne nege čiji kapaciteti već teško zadovoljavaju sadašnje potrebe, dok broj zaraženih raste do neba, a broj naših umrlih sugrađana utrostručio se poslednjih dana“.

Tsipras imenovao je premijera kao jedinog odgovornog, tvrdeći da „odgovornost za zločinačku apatiju poslednjih meseci snosi isključivo gospodin Mitsotakis i njegova vlada“.

Nastavljajući, šef SIRIZA-Naprednog saveza pozvao je vladu „čak i sada, u poslednjem trenutku, da zaustavi propagandu i nastavi sa značajnim merama:

– Da se ​​krene sa zapošljavanjem stalnih lekara i medicinskih sestara.

– Rekviriranje privatnih bolnica.

-Da se nastavi sa masovnim propisivanjem dijagnostičkih testova.

-Da se ​​odmah uključe u itinerere 270 autobusa i kolica koja su parkirana u depoima.

-Preduzeti značajne mere finansijske podrške za pomoć pogođenim kompanijama, umesto da se besramno hvali da mu pripada “sigurnosni finansijski jastuk”.

Zaključujući svoju televizijsku poruku, Tsipras je primetio da se „suočavamo sa kritičnim i istorijskim trenucima. Potrebne su odluke o odgovornosti. Nema više laži i propagande; makar da se spreči najgore i zaštiti vrednost ljudskog života. Ali i da se živi dostojanstveno“.

Očekuje se da će grčki premijer Kyriakos Mitsotakis popodne objaviti nove mere za rešavanje pandemije COVID-19. / ibna