Grčka: Turistička industrija razmatra mere u vezi sa koronavirusom

Grčka: Turistička industrija razmatra mere u vezi sa koronavirusom

Asocijacija grčkih turističkih preduzeća (SETE) najavila je pokretanje inicijativa čiji je cilj ograničavanje uticaja širenja koronavirusa na grčki turizam.

Predlažu fleksibilniju politiku otkazivanja turističkog smeštaja u saradnji sa turističkim agencijama, kad god je to potrebno.

Kako Udruženje ističe, u ovom trenutku je potreban niz inicijativa za smanjenje uticaja na turizam, koji je glavni pokretač grčke ekonomije. S obzirom na pad međunarodnih putovanja, potrebne su konkretne akcije kako bi se olakšalo ili čak ohrabrilo javno donošenje odluka.

Ovo bi, u kombinaciji sa sličnim politikama iz drugih sektora turističke industrije, moglo pomoći u održavanju i ohrabrivanju rezervacijea.

Kao prvi korak, predlaže se fleksibilnija politika otkazivanja za turističkog smeštaj u saradnji s turističkim agencijama, gde je to potrebno. Konkretno, za rezervacije boravka do 31. maja 2020. godine predlaže se amandman na politiku otkazivanja i za pojedinačne i za grupne rezervacije:

-Sezonski turistički smeštaj / odmarališta: Besplatno otkazivanje 7 dana pre dolaska. U ovom slučaju, avansno plaćanje će biti vraćeno:

-Turistički smeštaj u gradskim centrima preko cele godine: Besplatno otkazivanje 24 sata pre dolaska. U ovom slučaju, avansno plaćanje će biti vraćeno.

-Turistički smještaj u planinskim i polu-planinskim predelima preko cele godine: Besplatno otkazivanje 48 sati pre dolaska. U ovom slučaju, avansno plaćanje će biti vraćeno.

Predloženo je da se ova politika otkazivanja aranžmana primenjuje na rezervacije koje su već napravljene i za koje još uvek važi besplatno otkazivanje.

Turističke agencije igraju važnu ulogu u ovome i ohrabrene da sprovedu bilo kakvu promenu koja će biti usvojena u politici otkazivanja turističkih smeštaja. Istovremeno, ulažu se napori da se sastanu sa predstavnicima većih evropskih TO kako bi se zatražilo i njihovo učešće. / ibna