Grčka: Turizam se suočava sa gubitkom prihoda od 10 milijardi evra ove godine

Grčka: Turizam se suočava sa gubitkom prihoda od 10 milijardi evra ove godine

Prema procenama posebnog izveštaja kompanije Ernst & Young, kriza u grčkoj hotelskoj industriji prouzrokovaće velike gubitke, koji predviđaju da će sezonski hoteli pretrpeti gubitke u iznosu od 3,26 milijardi evra, a hoteli koji posluju tokom cele godine od 1,2 milijarde evra. Odnosno, ukupna šteta od pandemije za industriju dostići će 4,46 milijardi eura, jer se procenjuje da će turizam izgubiti 10 milijardi evra od 18,2 milijardi evra prihoda koji je ostvarila u 2019. godini.

Pošto je turistički sektor ključni stub grčke ekonomije, uticaj na zemlju, kao i na niz povezanih usluga, biće značajan. Turistički sektor direktno doprinosi 11,7% BDP-a, a posredno između 25,7% i 30,9%. Tokom najatraktivnijih meseci, direktni doprinos zaposlenosti dostizao je 16,7%, a indirektni 36,7% -44,2%, dok je poslednjih godina taj sektor imao vodeću ulogu u smanjenju nezaposlenosti. Godišnje ulaganje u turizam dostiže pet milijardi evra, od čega je 1,9 milijardi domaća dodata vrednost.

Izveštaj uključuje indikativnu procenu uticaja pandemije na turistički sektor Grčke tokom dvogodišnjeg perioda i izglede za oporavak do kraja 2022. godine, zasnovana na tri alternativna scenarija – osnovnom, optimističkom i pesimističkom. Godine 2020. bruto dodata vrednost sektora smanjit će se na 14 milijardi evra (osnovni scenarij), 12 milijardi evra (pesimistički scenarij) ili 16 milijardi evra (optimistički scenarij), sa 22 milijarde u 2019. godini. To jest, smanjenje će kreću se između 27% i 36%.

Prema podacima STR, pad prihoda po slobodnoj sobi (prihod po raspoloživoj sobi – RevPAR) u martu je u Grčkoj dostigao 69,4% na godišnjem nivou, procenat niži nego u Italiji (92,8%), ali veći od Francuske (67,7 %), Portugal (66%) i Turska (57,5%). Za prvi kvartal pad u Atini iznosio je 32,5%, Solun 15,6%, a turistička naselja 40,9%.

Razlozi pada

Prema izveštaju, pad turističkog saobraćaja posledica je, s jedne strane, ograničenja putovanja i zatvaranja granica, a s druge strane, smanjene potražnje. Očekuje se da će brzo širenje virusa u nekoliko najvažnijih zemalja porekla posetilaca (Francuska, Nemačka, Velika Britanija, Sjedinjene Države, Italija) dovesti do značajnog smanjenja prihoda.

Prema procenama Ministarstva turizma, čak i u optimističnom scenariju, gubici prihoda u 2020. godini približit će se gotovo 10 milijardi evra, zadržavajući samo osam milijardi, od 18,2 milijarde evra prihoda u 2019. Moguće produženje turističke sezone do septembra neće moći da pokrije te gubitke.

S druge strane, dobri rezultati zemlje u rešavanju pandemije mogu joj omogućiti da preuzme veći udio na ovogodišnjem smanjenom tržištu./ibna