Grčka – Turska: Preliminarni kontakti uskoro počinju, postoji li raspoloženje za dijalog?

Grčka – Turska: Preliminarni kontakti uskoro počinju, postoji li raspoloženje za dijalog?

Grčko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je Turska poslala poziv za početak 61. runde preliminarnih razgovora 25. januara u Istanbulu, koji je prihvaćen.

Najavi prihvatanja poziva grčkog ministra spoljnih poslova kasno u ponedeljak uveče prethodile su izjave turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua, kao i grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa iz Lisabona za nastavak razgovora.

Konkretno, Čavušoglu je u zajedničkim izjavama sa ministrom spoljnih poslova administracije kiparskih Turaka rekao da je „Grčka izjavila da pregovori mogu započeti posle 11. januara. Danas je 11. januar. Želimo da uputimo otvoreni poziv. Pozivamo Grčku da inicira preliminarne razgovore i da održi prvi sastanak u januaru. Bićemo zemlja domaćin“.

U nastavku, turski ministar je rekao da će „datume odrediti naše delegacije, koje će voditi ove pregovore, zajedno sa kolegama iz Grčke. Ali mi smo danas spremni. „Kao i uvek, spremni smo da razgovaramo o svim pitanjima kao zemlja od poverenja“.

Osvrćući se na teme o kojima će se razgovarati, primetio je da je „dnevni red preliminarnih razgovora definitivno jasan. Razgovaraćemo o onome o čemu smo razgovarali sa Grčkom tokom 60 rundi, o pitanjima koja su još otvorena. Posle ovog prvog sastanka, spreman sam da odem u Tiranu, kao odgovor na poziv Edija Rame, i da se sretnem sa grčkim ministrom spoljnih poslova Nikosom Dendiasom. Ovo je pozivnica. Nadam se da Grčka neće odbiti ovu priliku, ovaj poziv i da će istražni razgovori započeti ovog meseca. Tada se mogu sastati sa Nikosom Dendiasom u Tirani“.

Neposredni odgovor grčkog Ministarstva spoljnih poslova bio je da nije dobilo nikakav poziv sa turske strane, dok je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis iz Lisabona, gde je bio u zvaničnoj poseti, izjavio da je „možda vreme da se zaustave neozbiljnosti te da se sedneza sto i  pronađe datum“.

U ovoj klimi, koja ne nagoveštava ništa pozitivno, budući da obe strane pokušavaju da prebace krivicu, ostaje da se vidi da li postoji sklonost ka dijalogu između dve strane.

Neposredno nakon grčko-italijanskog sporazuma o razgraničenju EEZ, Turska je pokušala da uvuče Grčku u proces dijaloga, nešto što grčka strana nije prihvatila zbog turskih provokacija u istočnom Mediteranu sa istraživačkim brodom Oruč Reis.

Upadljivo je da uprkos naporima EU, nemačkog predsedavanja i NATO-a da pokrenu dijalog između Grčke i Turske, to nije bilo moguće. Neposredno nakon posete albanskog premijera Edija Rame Atini, koji se prethodno sastao sa turskim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, došlo je do naglih koraka koji su kulminirali obnavljanjem preliminarnih kontakata.

Albanski mediji s druge strane daju dovoljno detalja za naredne korake u ovim razgovorima. Prema dopisniku Top Channel, ministri spoljnih poslova dveju zemalja na prvom sastanku u Tirani pristupiće „okvirnom sporazumu“, pri čemu će prva tema biti rešenje za kiparski problem ove godine, predstavljeno kao „federacija“, a druga tema je „sporazum o strateškom prijateljstvu, koji će Egejsko more pretvoriti u oazu saradnje“ i treća „konačno rešenje“ „podele“ resursa na Egeju (pitanje u kojem se traži zakonsko rešenje).

Prema izveštaju, sporazum teži demilitarizaciji egejskih ostrva i „srednjom formulom“ za pomorske zone, koja sadrži srednju liniju i 12 milja za grčka ostrva „tamo gde to uslovi dozvoljavaju“, ali i tehničke uslove slične Grčko-italijanskom sporazumu, koji će turskim ribarima omogućiti ribolov u blizini grčkih voda.

Albanski TV kanal insistira na tome da je ovo nacrt, kao i da „izgleda da postoji volja da se on dovrši“, sa centralnom idejom dveju strana da nastave gde mogu a o pitanjima koja ostaju otvorena pregovarali bi u sledećoj fazi, u procesu za koji se očekuje da traje najmanje dve godine“, uzimajući u obzir šanse da će Grčka verovatno izaći na vanredne izbore ove godine“ ./ ibna