Grčka: Ugovor o saradnji u procesu reforme fudbala u Grčkoj potpisan sa UEFA i FIFA

Grčka: Ugovor o saradnji u procesu reforme fudbala u Grčkoj potpisan sa UEFA i FIFA

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis sastao se u utorak ujutro u palati Maximos,sedištu grčke Vlade, sa predsednikom UEFA-e Aleksanderom Čeferinom i potpredsednikom FIFA-e Gregom Clarkeom.

Nakon sastanka, premijer i državni ministar Giorgos Gerapetritis potpisali su Sporazum o saradnji sa dva predstavnikasprtskih organizacija, čiji je cilj reforma grčkog fudbala.

Proširenom sastanku su prisustvovali i Zoran Laković, direktor nacionalnih udruženja UEFA, Emily Shaw, direktorica evropskih udruženja članica FIFA, Herbert Hubel, posmatrač FIFA / UEFA i savetnik pri HFF, Ines Najvirt, šef kancelarije predsednika UEFA, Marios Georgiou, predstavnik UEFA u Grčkoj, Petr Fousek, FIFA / UEFA nezavisni ekspert u HFF-u i Francesco Campagna, službenik za protokol.

Grčku stranu predstavljali su državni ministar Giorgos Gerapetritis, zamenik ministra kulture i sporta, nadležan za sport, Lefteris Avgenakis, potpredsednik Vlade, odgovoran za koordinaciju rada Vlade, zamenik portparola Vlade, Aristotelia Pelonis i direktor Press kancelarije premijera, Dimitris Tsiodras.

Ključne odredbe Sporazuma o saradnji potpisanog između grčke Vlade i UEFA/FIFA su da obe organizacije u roku od tri meseca od dana potpisivanja ovog Sporazuma sprovedu holističku studiju unapređenja grčkog profesionalnog fudbala.

Studija će obuhvatiti posebne, prilagođene predloge zasnovane na najboljim međunarodnim praksama, uključujući, ali ne ograničavajući se na sledeće oblasti:

-Struktura i organizacija upravljačkih organa grčkog profesionalnog fudbala

-Neosporna priroda igre (da bi se nosila sa rizikom organizovanja mečeva, korupcijom i upotrebom anaboličkih supstanci) u grčkom profesionalnom fudbalu

– Efikasan tretman verbalnog izražavanja mržnje, kao i svih vrsta nasilja i diskriminacije u grčkom profesionalnom fudbalu

Što se tiče UEFA i FIFA arbitražnog sistema, oni će uložiti napore da Grčki fudbalski savez dalje razradi ove predloge kroz svoje institucionalne instrumente.

UEFA i FIFA će takođe angažovati obučene timove ili nekog drugog nezavisnog stručnjaka za koji se smatra neophodnim za ispunjavanje ovih zadataka.

Grčka Vlada se obavezala da će u grčki pravni poredak uključiti predloge UEFA i FIFA kao deo svoje sportske politike./ibna