Grčka: Uhapšen direktor Narodnog pozorišta, optužen za silovanje

Grčka: Uhapšen direktor Narodnog pozorišta, optužen za silovanje

Talas otkrivanja seksualnog uznemiravanja, zlostavljanja i silovanja u Grčkoj, započet otkrivanjem atletičarke jedrilice Sofije Bekatorou, na videlo je izneo na desetine slučajeva, a poznati i afirmisani pojedinci u svojim oblastima bili su glavni negativni protagonisti.

Otkrića olimpijske atletičarke Sofije Bekatorou o seksualnom zlostavljanju člana Helenske jedriličarske federacije pre 23 godine otvorila su vrata i dala snagu žrtvama seksualnog zlostavljanja da prijave incidente.

I dok do subote niko od optuženih za seksualno zlostavljanje nije prešao prag Uprave policije, zbog zastarelosti ili zbog nedostatka dokaza, tužba za silovanje podnesena protiv glumca i reditelja Dimitrisa Lignadisa dovela je do njegovog hapšenja.

Bivši umetnički direktor Narodnog pozorišta Dimitris Lignadis, koji tvrdi da je nevin, optužen je za serijsko silovanje, dok se nalog za hapšenje, prema informacijama u štampi, odnosi na način pristupa njegovim žrtvama.

Međutim, slučaj Lignadis, osim pravne i socijalne dimenzije, ušao je i u sferu političkog obračuna jer opozicione stranke ministra kulture Linu Mendoni i grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa optužuju za prikrivanje i nemar u slučaju Lignadis.

Prema pozadini priče, imenovanja Dimitrisa Lignadisa na mesto direktora Narodnog pozorišta, desilo se nakon ukidanja zakona SIRIZA o popunjavanju rukovodećih mesta u javnim organizacijama, kao što je Narodno pozorište, iz razloga od javnog interesa kako jeu Parlamentu 7. avgusta 2019. navela ministar kulture u vladi Nove demokratije Lina Mendoni. Ministar kulture 13. avgusta imenuje Dimitrisa Lignadisa na mesto umetničkog direktora Narodnog pozorišta.

Opozicija u celini i sindikati glumaca zahtevaju ostavku ministra kulture. Pored toga, smatraju da je i grčki premijer uključen u imenovanje Lignadisa.

U sredu se očekuje da se Dimitris Lignadis izjasni po optužnici koja je podignuta protiv njega. / Ibna