Grčka ukinula dnevne brifinge o COVID-19

Grčka ukinula dnevne brifinge o COVID-19

Najnoviji znak povratka normalnog načina života u Grčkoj je činjenica da je Ministarstvo zdravlja ove zemlje u utorak najavilo da će dnevne izveštaje o epidemiji koronavirusa prestati da objavljuje od početka juna.

Tačnije, profesor Sotiris Tsiodras – koji rukovodi ekspertskom komisijom Ministarstva zdravlja zaduženom za borbu protiv koronavirusa – i zamenik ministra za civilnu zaštitu Nikos Hardalias saopštili su da je u utorak održana poslednja konferencija za štampu.

Do kraja maja, Ministarstvo će svakodnevno objavljivati saopštenja, a počev od juna objavljivaće ih jednom nedeljno.

Dnevni brifinzi postali su jedna od glavnih informacija od kada je Grčka objavila mere zatvaranja u martu, a Grci su se već bili navikli da budu obavešteni o razvoju pandemije i dobiju dragocene savete kako da poštuju mere zabrane kretanja.

Nakon što se pokazala uspešnom u upravljanju pandemijom u Grčkoj, radna grupa zadužena za određivanje mera zabrane dala je odobrenje za obustavljanje dnevnih brifinga, pošto se zemlja priprema da ukine poslednja ograničenja i u junu ponovo pokrene turizam kao ključnu granu privrede.

U emotivnom oproštajnom govoru u utorak, profesor Tsiodras – koji je u poslednje vreme proglašen jednim od najpopularnijih ličnosti u Grčkoj – rekao je: „Nakon četiri meseca vraćamo se normalnosti. Takođe se želim postepeno vratiti svojim redovnim dužnostima.“

On je upozorio građane da borba protiv koronavirusa nije potpuno gotova, pozivajući građane da i dalje budu oprezni i da se pridržava pravila predostrožnosti kako bi se izbegla ponovna epidemija. “U našoj zemlji, uprkos gubicima, neprijatelj nije imao poslednju reč”, rekao je Tsiodras.

Ministarstvo zdravlja objavilo je da je porvrđeno 10 novih slučajeva koronavirusa u Grčkoj. Ukupan broj ljudi koji su se zarazili virusom u Grčkoj sada iznosi 2.892.

Grčka je imala jednu od najnižih stopa smrtnosti i ukupno zaraženih od koronavirusa u Evropi, sa 173 smrtnih slučajeva – još jednu žrtvu zvanično je potvrdilo Ministarstvo u utorak.

Ukupno 18 pacijenata ostaje na intenzivnoj nezi, sa prosečnom starošću od 69 godina, a velika većina se suočava sa osnovnim zdravstvenim problemima. Broj testova na koronavirus premašio je 160 000. / Ibna