Grčka ulazi u 5G eru

Grčka ulazi u 5G eru

Snažan glas poverenju perspektivama koje se Grčkoj otvaraju u 4. industrijskoj revoluciji monopolizuje interes dobavljača telekomunikacija za aukciju za licence mobilne telefonije pete generacije, koju je u sredu s apsolutnim uspehom održala Grčka komisija za telekomunikacije i poštu (EET).

Aukcija je bila poslednji korak za Grčku da uđe u eru 5G. Ukupna cena premašila je iznos od 372 miliona evra, u potpunosti opravdavajući dizajn aukcije, koja je prvi put u Grčkoj obuhvatila sve raspoložive radio frekvencije.

Od početka je strategija imala za cilj maksimalizovanje državnih prihoda i stvaranje šansi za rast poslovnih i istraživačkih aktivnosti oko mreža pete generacije. Ovo je vrhunac intenzivnog napora započetog više od dvanaest meseci pre početka aukcije, koji je obuhvatio više od 70 preduslova.

U prvom kvartalu 2021. godine počeće sa radom prve 5G mreže. Prema uslovima licenci, do kraja 2023. godine provajderi telekomunikacija trebalo bi da budu u mogućnosti da pruže pristup 5G uslugama najmanje 60% stanovništva. Ovaj procenat je proširen na 94% tokom narednih šest godina, dok će se u kontekstu vladine strategije za uravnoteženi razvoj infrastrukture i izbegavanje blokada, pružiti 5G usluge od najmanje jednog dobavljača u 42 udaljena područja, kako na granici, tako i u unutrašnjosti.

Prema umerenim procenama, do kraja decenije, prelaskom na mreže pete generacije, otvoriće se i do 69.000 radnih mesta dok bi dodata vrednost nacionalnoj ekonomiji od investicija u sektore kao što su transport, zdravstvo i obrazovanje mogla da premaši 12,5 milijardi evra. / ibna