Grčka ulazi u dve kritine sedmice u borbi protiv COVID-19 sa ekonomijom koja pada

Grčka ulazi u dve kritine sedmice u borbi protiv COVID-19 sa ekonomijom koja pada

Grčki ministar finansija Christos Staikouras rekao je tokom televizijskog intervjua u četvrtak da će Vlada u aprilu preduzeti akcije za dalju podršku ekonomiji, preduzećima i očuvanju radnih mesta zbog problema uzorkovanih pandemijom koronavirusa. Staikouras predviđa da će se ekonomski pokazatelji biti manji između 1 i 3% zbog uticaja pandemije koronavirusa.

Biće usvojene dalje mere za povećanje likvidnosti za preduzeća, više preduzeća će biti uključeno u podršku naredne nedelje, dok će sva raspoloživa sredstva EU biti korištena za podsticanje privrede, rekao je ministar.

Zatim je dodao da su predlozi Atine već dostavljeni Evropskoj komisiji. Do sada su, rekao je Staikouras, usvojene hitne mere u vrednosti od 2,5% BDP-a – 0,5% iznad proseka EU, dok je početnih 200 miliona evra usmereno u Nacionalni zdravstveni sistem kako bi se pomoglo u suzbijanju krize.

„U aprilu ćemo podržati preduzeća u Grčkoj, gotovo u celosti“, rekao je Staikouras, napominjući da će poreske i socijalne obaveze biti odložene, između ostalog, i za zaposlene i za poslovne korisnike.

Ministar je dodao da ne bi trebalo biti sumnje da će kriza COVID-19 snažno uticati na grčku ekonomiju, međutim, veruje se da je snažan oporavak moguć 2021. Na pitanje da li su nacionalizacija i finansijsko spasavanje preduzeća mogućnosti za krizni period, Staikouras je rekao da to „trenutno nije na stolu“.

U međuvremenu, portparol Vlade Stelios Petsas rekao je novinarima da očekuje da će naredne dve nedelje biti najvažnije u borbi protiv koronavirusa. Rekao je da su Vladine akcije trostruke: sprečavanje širenja virusa; podrška zdravstvenom sistemu; i očuvanje ekonomije što je više moguće.

Naglasio je da se, ako je potrebno, zabrana kompanijama da otpuštaju radnike može dodatno produžiti. Na medicinskoj strani, na pitanje koliko je jedinica intenzivnog lečenja trenutno na raspolaganju, rekao je daje taj broj povećan na 813 sa 565 pre dva meseca.

Petsas je takođe pozvao lidera glavne opozicione stranke, Alexisa Tsiprasa da osudi izjave zvaničnika SIRIZE-e koji su kritikovali Vladine postupke u borbi protiv pandemije COVID-19 i njenim ekonomskim posledicama.

Konačno, u četvrtak, Ministarstvo zdravlja objavilo je 71 novi potvrđeni slučaj koronavirusa u Grčkoj, čime je ukupan broj osoba zaraženih virusom iznosio 892. Ukupan broj preminulih je 26./ibna