Grčka ulazi u treću fazu plana za pomoć privredi

Grčka ulazi u treću fazu plana za pomoć privredi

Grčko ministarstvo finansija fokusira se na treću fazu ekonomske podrške oboljeloj ekonomiji nakon što polako ukida zabrane uvedene zbog pandemije koronavirusa.

Postepeno otvorivši najveći deo ekonomije poslednjih nedelja, očekuje se da će grčka Vlada usvojiti mere koje će pružiti ciljanu podršku nizu ključnih sektora, uključujući turizam.

Izvještaji lokalnih medija ukazuju da je glavni cilj održavanje nivoa zaposlenosti i plata, povećanje likvidnosti i ciljane intervencije za jačanje poslovanja putem smanjenja poreza. Takođe se nagoveštava da premijer razmatra da formira radnu grupu tržišnih stručnjaka koji bi savetovali Vladu o tome kako da ubrza poslovanje dalje.

Atina deo svojih planova za ekonomsku pomoć zasniva na podršci Evropske unije, u vidu finansiranja iz programa SURE, preko kojeg se očekuje povećanje zaposlenosti. Na frontu likvidnosti, Evropska investiciona banka treba da finansira programe za preduzeća koja počinju da rade u junu.

Ministar finansija Christos Staikouras otkrio je ove sedmice da će Vlada uskoro možda objaviti nove poreske olakšice, uključujući smanjenje PDV-a za ugostiteljska preduzeća.

Što se tiče zapošljavanja, Staikouras je rekao da će u junu pokrenuti mehanizam za povećanje zaposlenosti kroz SURE program Evropske komisije.

Ministar je rekao da država stvara novčane rezerve kako bi ekonomija mogla da dobije podršku i u narednim mesecima, u slučaju ponovnog porasta broja zaraženih koronavirusom. Vlada takođe planira da pomogne preduzećima da izbegnu velika otpuštanja i bankrote, dodao je on.

U međuvremenu, portparol Vlade Stelios Petsas rekao je novinarima da će Mitsotakisova administracija uskoro predstaviti planove za sektor turizma i posebnu podršku preduzećima u ugostiteljstvu. Međutim, napomenuo je da će 2020. godina za turizam biti izazovna, jer će industrija efektivno početi da posluje sa “nule”.

Vladina ekonomska politika našla se na udaru glavne opozicione stranke SIRIZA, s tim da je Ministarstvo finansija optuženo za nedostatak sveobuhvatnog, dugoročnog plana za podršku industriji i nadoknadu minimalnog pada prihoda od 25% na godišnjem nivou./ ibna