Grčka: Vatra gotovo u potpunosti uništila izbeglički kamp Moria

Grčka: Vatra gotovo u potpunosti uništila izbeglički kamp Moria

Izbeglički i imigrantski kamp u Moriji u Lesvosu (Lezbos), u kojem je smešteno više od 13.000 imigranata, gotovo je u potpunosti izgoreo u utorak uveče u požaru koji je izbio u objektima za smeštaj.

Vatra, koja i dalje gori, primorala je veliki broj izbeglica i migranata da pobegnu u okolne planine, a nekoliko ih je krenulo ka gradu.

Prema informacijama koje su doprle do javnosti, ranije je utvrđeno da je 35 osoba pozitivno na koronavirus i da će biti izolovane zajedno sa članovima porodice i onima koji su identifikovani kao njihovi kontakti. Trebali su biti smešteni odmah pored bolnice Moria.

Neki od njih su ljutito reagovali na mogućnost karantina i odbili su da napuste kamp. Drugi su pokušali da napuste kamp kasno u noći, krećući se prema planinama, verujući da će na taj način izbeći opasnost da dođu u kontakt sa osobama zaraženim koronavirusom koji su odbili da odu. U sukobima ove dve grupe došloje do požara u početku oko kampa u kojem su izgoreli šatori oko i izvan prihvatnog centra za izbeglice i kontejnere u njima.

Posle 2.30 sati, veliki broj izbeglica i imigranata krenuo je prema gradu, prolazeći kroz selo Moria, dok su odredi MAT-a (grčke Jedinice za razbijanje demonstracija) postavili prepreku u visini Kara Tepe, sprečavajući ih da uđu u grad.

Od kasnih noćnih sati i tokom cele noći do jutra, sve raspoložive snage Policije i Vatrogasne jedinice pokušavale su da stave situaciju na ostrvu pod kontrolu.

U ovom trenutku i nakon duge i izuzetno teške noći, napori za gašenje požara nastavljaju se uglavnom unutar kampa zbog mnogo zaostalih zapaljivih materijala, dok su vanjska žarišta stavljena pod kontrolu. Istovremeno se nastavljaju napori policije da ograniči bilo kakve masovne pokrete prema gradu.

Grčka policija šalje pomoć iz Atine, kako bi pomogla u rešavanju problema koji prate požar. Konkretno, u 7 sati ujutro, tri odreda MAT-a krenula su sa Elefsine vojnim avionom C-130.

U palati Maximos, sedištu grčkog premijera, u toku je sastanak Kyriakosa Mitsotakisa sa nadležnim ministrima za koordinaciju i odgovor na krizu koja je izbila u izbegličkom i imigrantskom kampu u Moriji. / Ibna