Grčka Vlada bi trebala Parlamentu podneti amandmane na Izborni zakon

Grčka Vlada bi trebala Parlamentu podneti amandmane na Izborni zakon

Očekuje se da će grčka vlada u parlamentarnu proceduru uputiti Nacrt zakona o izmenama Izbornog zakona.

Prošlog petka Ministarstvo unutrašnjih poslova iznelo je nacrt zakona na javnu raspravu koja je trajala do ponedeljka. Nacrt zakona biće podnesen na raspravu u Parlamentu, a glasanje se očekuje do 22. januara.

Grčki premijer Kyriacos Mitsotakis upoznao je većinu lidera političkih stranaka sa sadržajem novog zakona tokom sastanaka održanih u petak ujutro. Međutim, nakon razgovora se čini da ima vrlo malo nade za konsenzus. Mitsotakis će se danas sastati sa liderom Komunističke partije Dimitrisom Koutsoumbasom.

Najznačajniji deo Vladinog zakona je ukidanje sistema „jednostavne proporcionalne zastupljenosti“ koji je uvela prethodna Vlada na čelu sa SIRIZA.

Prema novom sistemu, svaka stranka koja pobedi na izborima sa 25% glasova, osvojiće 20 dodatnih, „bonus“ mesta u Domu. Za svakih 0,5 bodova iznad 25%, pobednička stranka će dobiti jedno dodatno mesto u Parlamentu. U slučaju da stranka osvoji preko 40% glasova, automatski će dobiti 50 bonus mesta.

Procenjuje se da će, ukoliko se ovaj zakon usvoji, osvajanje 37,5% glasova na opštim izborima omogućiti bilo kojoj partiji da formira samostalnu vladu.

Da bi se novi Izborni zakon primenio na sledećim izborima, mora ga ratifikovati većina od najmanje 200 poslanika.

U sada verovatnom slučaju, da će novi izborni zakon biti ratifikovan većinom ispod 200 poslanika u Parlamentu, on će stupiti na snagu na opštim izborima nakon sledećih.

Ministar razvoja i ulaganja Adonis Georgiadis izjavio je u subotu ujutro na ANT1 TV-u da Mitsotakisova vlada nikada neće dozvoliti da izbori budu održani po izbornom sistemu „jednostavne proporcionalnosti“ koji promoviše SIRIZA.

Prema vladajućoj Novoj demokratiji, trenutni Izborni zakon ne dozvoljava formiranje stabilnih vlada i mogao bi dovesti do političkih previranja. Stoga analitičari veruju da bi, ukoliko Nova demokratija pobedi na sledećim izborima, mogla odmah raspisati vanredne izbore ukoliko ne postoji rizik da opozicione stranke formiraju manjinsku vladu.

Premijer Mitsotakis je takođe izjavio da će opcija “dvostrukih izbora” ukinuti jednostavnu proporcionalnost.

Konačno, čim se izmeni Izborni zakon, očekuje se da premijer objavi ime kandidata koga će predložiti za predsednika Helenske republike, a glasanje u Parlamentu očekuje se početkom februara. / Ibna