Grčka Vlada fokusirana na reformsku agendu sa pogledom na strane investicije

Grčka Vlada fokusirana na reformsku agendu sa pogledom na strane investicije

Premijer Grčke, Kyriakos Mitsotakis, obratio se snimljenom porukom američkoj poslovnoj zajednici u New Yorku povodom održavanja 21. godišnjeg Foruma o poslovnim vezama između Grčke i SAD..

Mitsotakis je ukazao na „mnoštvo reformi“ i „strukturalne promene“ koje su sprovedene od kada je njegova administracija došla na vlast, a istovremeno je apelovao na investitore da istraže i iskoriste poslovne prilike u njegovoj zemlji.

„U Grčku stiže nova era ekonomskih šansi […] Trenutno, u poslovnoj klimi u Grčkom preovladava podrška stranim ulaganjima. Ovakav razvoj događaja ogleda se u brojnim istraživanjima, koja su utvrdila visoke stope odobravanja vladinih inicijativa koje se odnose na stvaranje prijateljskog poslovnog okruženja“.

Grčki premijer je ukazao na nedavnu promenu percepcije i javnog mnenja u Grčkoj, koje favorizuje strana ulaganja, privatizacije i reforme uopšte. Dalje je pojasnio da Grčka ima stabilnu Vladu sa četvorogodišnjim mandatom za preuzimanje vlasništva nad potrebnim strukturnim reformama.

Ministar finansija Grčke, Christos Staikouras, takođe bi na sastanku sa investitorima u SAD trebao izneti snažnu poruku da se „Grčka vratila“, posle višedecenijske krize. Staikouras je otputovao u New York zajedno sa ministrom turizma Harisom Theocharisom, ministrom razvoja i investicija Adonisom Georgiadisom i ministrom brodarstva Yannisom Plakiotakisom – između ostalih zvaničnika – radi direktnih razgovora sa potencijalnim investitorima.

Ministar će se sastati sa predstavnicima velikih investicionih kompanija, uključujući PIMCO, Goldman Sachs, Citibank, BlackRock, BlueCrest, Morgan Stanlei, Helm, Nomura i Third Point. U međuvremenu će prisustvovati i „grčkom danu“ na Njujorškoj berzi.

Konačno, kao deo napora za jačanje ekonomije i privlačenja kvalifikovanih radnika u Grčku, ministar rada Yannis Vroutsis objavio je planove za pilot program koji ima za cilj repatrijaciju 500 Grka koji trenutno borave u inostranstvu, u okviru projekta pod nazivom „Rebrain Greece“.

Vroutsis je predstavio inicijativu čiji je cilj stvaranje atraktivnog okruženja za povratak Grka starih između 25 i 40 godina sa visokim nivoom naučnog i profesionalnog iskustva, koji su napustili zemlju tokom kriznih godina./ibna