Grčka: Vlada fokusirana na zaštitu zaposlenih, radnih mesta i preduzeća

Grčka: Vlada fokusirana na zaštitu zaposlenih, radnih mesta i preduzeća

Zaštita zaposlenih, radnih mesta i preduzeća posle krize od pandemije koronavirusa predstavlja glavnu brigu grčke Vlade, pored zaštite javnog zdravlja, naglasio je grčki premijer,Kyriakos Mitsotakis, u svom uvodnom izlaganju na sastanku Saveta ministara, koji je održan video konferencijom.

„Svi znamo da ćemo se suočiti sa globalnom, veoma dubokom recesijom i Grčka neće biti izuzetak. Međutim, razvili smo bezbednosnumrežu, uglavnom za zapošljavanje i za preduzeća. I to će nam i dalje biti prioritet broj jedan, jer će ekonomija i tržište polako početi da pronalaze svoj tempo“, rekao je premijer, najavivši da će Parlament ostati otvoren tokom celog leta.

Grčki premijer napomenuo je da će period do 31. jula biti veoma naporan period zakonodavnog i parlamentarnog rada, koji se polako vraća svom uobičajenom zakonodavnom poslu, tokom leta neće praviti pauze, dodajući da je plan Vlade da glasaju 26 zakona do 31. jula.

Pored toga, Kyriakos Mitsotakis je primetio da se period usaglašavanja zakonodavnih akata privodi kraju, dodajući da su „zakonodavni akti u Parlamentu ratifikovani velikom brzinom, neobično velikom brzinom u poređenju sa prethodnim periodima“. Parlament nikada nije prestao sa radom tokom krize; samo se prilagodio sugestijama eksperata “.

Grčki premijer je takođe naglasio da je sada još važnije izvršiti neophodne promene, „tako da možemo dozvoliti dinamičan oporavak – kad god se to dogodi“. Da što pre pokrijemo temelje koje smo izgubili zbog posledica pandemije i da konačno izađemo kao pobednici iz finansijske krize “.

Na kraju, Kyriakos Mitsotakis naglasio je brzinu kojom se država suočila sa nastalim potrebama upozoravajući da „ovaj brzi tempo treba postati normalan, a ne samo izuzetak. Moramo biti u stanju da krenemo dalje sa akcijama, bilo da su zakonodavne ili sprovodeće, mnogo brže nego što smo do sada radili“. / ibna