Grčka vlada imenovala novu administraciju Komisije za zaštitu konkurencije

Grčka vlada imenovala novu administraciju Komisije za zaštitu konkurencije

SIRIZA govori o zloupotrebi institucija

Grčka vlada objavila je imena članova koji čine novu administraciju grčke Komisije za zaštitu konkurencije. Konkretno, kako je saopšteno iz pres kancelarije premijera, vlada predlaže profesora prava konkurencije i javne politike na londonskom univerzitetu Ioannisa Lianosa za šefa komisije.

SIRIZA, koja to smatra „novim institucionalnim napadom“, poziva Novu demokratiju da ne čini takav izbor, već da uđe u raspravu koju je pokrenula glavna opoziciona partija u parlamentu, „i da dokaže da veruje u nezavisnost vlasti ”. Prema opoziciji, evropska i nacionalna sudska praksa zahtevaju da se mandat članova nezavisnih institucija završi.

Vlada: Nema žrtvovanja meritokratije i nepristrasnosti

Nova demokratija optužuje prethodnu vladu da pokušava manipulisati Komisijom za zaštitu konkurencije, naglašavajući da „nećemo ugroziti principe meritokratije i nepristrasnosti u pogledu nezavisnosti Komisije za zaštitu konkurencije, a na korist potrošača i nacionalne ekonomije“.

Podseća se da je administracija Komisije za zaštitu konkurencije raspuštena odlukom vlade početkom avgusta. Glavni problem koji je izazvao žestoku političku polemiku od prošlog decembra je taj što je šef Agencije, Vasiliki Thanou, obavljao funkciju šefa advokatske kancelarije premijera.

Odbijanje Državnog saveta

Ubrzo nakon najave nove uprave Komisije, Državno veće je saopštilo da je odbilo zahtev za privremene mere koji su podneli bivši predsednik i potpredsednik Komisije za zaštitu konkurencije, koji su želeli da zamrznu svoje odluke o opozivu sa funkcija koje su obavljali. Zahtev za suspenziju biće razmatran 30. avgusta.

Šta Komisija navodi

Članovi prethodne uprave, kao i poslanici SIRIZA-e, govorili su o kršenju prava Zajednice, a D. Papadimoulis je postavljao pitanja komisiji. Komesar Verstagger naglasio je da je Evropska komisija u stalnom kontaktu s grčkom vladom po ovom pitanju. “Premijer Mitsotakis ukratko me upoznao sa situacijom prošlog petka, a moje službe su u kontaktu sa stranama koje su umešane radi utvrđivanja činjenica”, rekla je ona u svom odgovoru.

Predlog SIRIZA

SIRIZA naglašava da će odmah biti podnesen predlog za izmene Poslovnika o radu Doma (parlamenta), kako bi se povećala transparentnost u izboru članova Komisije za zaštitu konkurencije. Cilj je, ističu, uskladiti Poslovnik Parlamenta sa Zakonom 3959/2011 o zaštiti slobodne konkurencije, tako da volja zakonodavca može biti ispunjena, a članovi tog nezavisnog organa biraju se većinom 4/5 članova Konferencije predsednika Doma, kao što je to slučaj sa ustavno regulisanim vlastima. / ibna