Grčka Vlada na udaru zbog odnosa prema vlasnicima fudbalskih klubova

Grčka Vlada na udaru zbog odnosa prema vlasnicima fudbalskih klubova

Vlada Nove demokratije u utorak se našla na udaru grčkih opozicionih stranaka zbog navodnog zauzimanja strane u sukobu fudbalskih rivala Super lige Olimpijakosa i PAOKa.

Vlada je bila uvučena u veliki sukob između dva kluba, pošto se PAOK suočio sa ispadanjem zbog navodnog kršenja pravila vlasništva fudbalskog kluba. U ponedeljak je Komisija za profesionalni sport u zemlji utvrdila da PAOK i Xanthi, još jedan klub Super lige, dele zajedničko vlasništvo, što pravila zabranjuju.

Vlasnici Olimpiacosa i PAOK-a, poslovni moćnici Vangelis Marinakis i Ivan Savvidis, sukobljavali su se oko niza pitanja koja se odnose na upravljanje grčkim fudbalom i brojne izazove sa kojima se oovaj sport suočava.

U utorak kasno uveče, zamenik ministra za sport intervenisao je da se promeni okvir za kazne izrečene u takvim slučajevima. PAOK će se sada suočiti sa oduzimanjem od 5-10 bodova. Konačnu odluku doneće disciplinska komisija Super lige.

Objašnjavajući vladinu odluku da uloži amandman, ministarka kulture Lina Mendoni rekla je da je cilj „očuvanje socijalne kohezije“, jer je, kako se čini, ovo pitanje napravilo razdor među građanima.

Zamenik ministra za sport Lefteris Avgenakis bio je na meti navijača PAOK-a i Olimpiacosa na društvenim medijima, dok su ova dva kluba razmenjivala oštra saopštenja. Avgenakis i Mitsotakisova administracija optuženi su da se se stavili na istu stranu sa vlasnikom Olimpijakosa Vangelisom Marinakisom, te je PAOK tražio njegovu ostavku.

PAOK takođe tvrdi da je zamenik Ministarstva sporta izvršio kadrovske promene Disciplinskog veća koje će doneti presudu, kako niko ne bi uticao na njegovu presudu.

Sa svoje strane, Olimpiacos tvrdi da je vlasnik PAOK-a Ivan Savvidis odgovoran za lošu poziciju PAOK-a na tabeli, dok je nekoliko medija u vlasništvu Marinakisa osujetilo odluku vlade da promeni pravila amandmanom u poslednjem trenutku.

O tom pitanju je u utorak takođe raspravljano i u grčkom Parlamentu. Zastupajući glavnu opozicionu stranku SIRIZA, poslanik Euclid Tsakalotos izneo je optužbu da je Avgenakis pokušao „ispraviti jednu grešku čineći drugu“. SIRIZA je tražila da se usvoji amandman koji će biti objavljen u sredu posle podne.

“Ako Vlada navodi podele u društvu – koje navodno predstavljaju nacionalni rizik – zbog fudbala, šta će učiniti kada se pojave ozbiljnije stvari”, pitao je Tsakalotos Mendoni u Parlamentu. Tražio je objašnjenje o tome da li je Vlada „ucenjena“ ili ne.

Ranije je portparol vlade Stelios Petsas objavio da je poslanik Nove demokratije Theodoris Zagorakis smenjen zbog javnog zahteva da Vlada preduzme mere protiv mogućeg ispadanja PAOK-a. Nekoliko zastupnika Nove demokratije iz izbornih jedinica severne Grčke, kao i predstavnici opštinskih i regionalnih veća takođe su pozvali Vladu da se pobrine da se klub sa sedištem u Solunu ne suoči sa ispadanjem./ibna