Grčka: Vlada ne odustaje od isplate plata a penzije se ne smanjuju

Grčka: Vlada ne odustaje od isplate plata a penzije se ne smanjuju

U intervjuu za SKAI TV, ministar finansija Christos Staikouras jasno je pojasnio da Vlada ne razmišlja o smanjenju plata i penzija u javnom sektoru.

Glavna opoziciona stranka SIRIZA i deo štampe spekulirali su o budućim smanjenjima plata i penzija, jer se očekuje da će grčka ekonomija, usled pandemije koronavirusa, ove godine ući u duboku recesiju.

“Nema takvog scenarija na stolu i nema takvih razmišljanja u Ministarstvu finansija”, naglasio je Staikouras.

Štaviše, on je otkrio da će Vlada preduzeti dalje mere kako bi kompenzovala ekonomski uticaj zdravstvene krize, kroz veće poreske intervencije u oktobru. Ova očekivana smanjenja, međutim, uzeće u obzir fiskalnu situaciju i raspoložive novčane rezerve. Ministar je takođe najavio moguće intervencije na frontu socijalnog osiguranja.

Ranije ove nedelje, grčki premijer Kyriacos Mitsotakis predstavio je mapu puta ka oporavku ekonomije u vrednosti od oko 24 milijarde evra. Paket uključuje mere za podsticanje zapošljavanja, smanjivanje niza poreza, obezbeđivanje likvidnosti poslovanja, i podršku ponovnom pokretanju turističke industrije.

Dalje razrađujući neke od ovih mera, Christos Staikouras je rekao za SKAI da Vlada namerava da smanji plaćanje poreza unapred i da je sada u procesu ispitivanja scenarija kako da postupi, s obzirom na to koliko je period zabrana uticao na poslovni promet.

Takođe je otkrio da će trenutni sistem vraćanja avansa biti povećan za još milijardu evra, plus 400.000 evra preostalo od prve faze, u kojoj je učestvovalo 55.000 subjekata./ibna