Grčka: Vlada objavila mere vredne 3,8 milijardi evra za smanjenje uticaja COVID-19 na privredu

Grčka: Vlada objavila mere vredne 3,8 milijardi evra za smanjenje uticaja COVID-19 na privredu

Paket mera u vrednosti do 3,8 milijardi evra najavljen je pre nekoliko časova od strane finansijskog tima grčke Vlade, sa ključnim karakteristikama subvencije za radnike, freelancere i mala i srednja preduzeća, obezbeđivanje likvidnosti bilo kroz kredite ili neposrednim povratom avansnog plaćanja poreza.

Vredno je napomenuti da se navedene mjere odnose na kompanije povezane sa klauzulom o zadržavanju posla, što praktično znači da svaki poslodavac koji otpušta radnike tokom krize – bilo da je država izdala naredbu o zatvaranju ili je zabeležen veliki gubitak prihoda – neće biti podobna za podršku. Na kraju krajeva, kako je istakao ministar rada Yiannis Vroutsis, prve brojke biroa za zapošljavanje su frustrirajuće, čak i tragične.

Istovremeno, ministar finansija Christos Staikouras najavio je posebnu subvenciju u iznosu od 800 eura za period od 15. marta do 30. aprila, koja će se isplatiti prvih 10 dana aprila zaposlenicima u preduzećima koja su zatvorena ili im je dramatično opao promet. Sa svoje strane, ministar za razvoj i investicije Adonis Georgiadis najavio je isplatu iste subvencije samozaposlenim profesionalcima i pojedinim preduzećima./ibna