Grčka Vlada počela razgovore sa kreditorima za veći “fiskalni prostor”

Grčka Vlada počela razgovore sa kreditorima za veći “fiskalni prostor”

Grčka Vlada zvanično je zatražila više fiskalnog prostora od svojih kreditora. Prema obaveštenim izvorima, zvaničnici ministarstva finansija razgovarali su o setu specifičnih zahteva sa izaslanicima trojke kojise nalaze u Atini zbog petog pregleda državne ekonomije.

Tačnije, Mitsotakisova administracija  želi da koristi profit centralnih banaka Evrozone na SMP-u i ANFA-i i da bude u mogućnosti da prenese bilo koji ostatak primarnog viška gotovine u sledeću godinu. Atina je takođe zatražila da sredstva koja se koriste za upravljanje izbegličkim i migrantskim tokovima budu isključena iz budžetskog suficita.

U narednim mesecima očekuje se da će ministar finansija Christos Staikouras pokrenuti više pitanja sa međunarodnim kreditorima, poput daljeg smanjenja poreza i ponovnog pregovora o ciljevima primarnog viška.

Na sastanku Evrogrupe u ponedeljak, Staikouras je navodno predstavio prioritete za 2020. godinu, spomenuvši zahtev Atine za primarno smanjenje viška za 2021. i 2022. godinu, uprkos tome što zemlja nije zvanično bila na dnevnom redu. Očekuje se da će razgovori o tom pitanju početi do juna 2020. Međutim, pojavili su se izveštaji da nekoliko zemalja članica nije sklono ponovnom pregovaranju o bilo kojem od uslova aranžmana o Grčkoj posle finansijskog spasavanja.

Grčka strana će ove nedelje nastaviti razgovore sa kreditorima u Atini. Na dnevnom redu su planovi za novu šemu upravljanja privatnim dugom, opšte performanse ekonomije, pitanja vezana za tržište energije, program privatizacije i predstojeći nacrt zakona koji ima za cilj da se preuredi sistem socijalnog osiguranja.

Konačno, Atina priprema emisiju petnaestogodišnjih obveznica, za koju se očekuje da će prikupiti oko 2-2,5 milijardi evra. Ovo se očekuje naredne sedmice ili do 4. februara, u zavisnosti od izveštaja Fitch-a o Grčkoj koji se očekuje kasno u petak./ibna