Grčka Vlada pokreće akcije za formiranje većeg fiskalnog prostora

Grčka Vlada pokreće akcije za formiranje većeg fiskalnog prostora

Grčka Vlada ima nameru da, kroz niz inicijativa u narednom periodu, formira veći fiskalni prostor.

Mitsotakisova administracija pokušaće da ubedi međunarodne poverioce u zemlji da dozvole upotrebu profita koji centralne banke evrozone ostvaruju na bazi SMP i ANFA; da prebaci svaki iznos iznad planiranog primarnog viška gotovine u narednu godinu; i da se iz budžetskog suficita isključe sredstva koja se koriste za upravljanje tokovima izbeglica i migranata.

Atina je ohrabrena posetom evropskog komesara za privredu Paola Gentilonija i njegovim razgovorima s premijerom Kyriacosom Mitsotakisom i drugim grčkim Vladinim funkcionerima. Poverenik je otkrio da se Atina, ako u narednim nedeljama dobije pozitivne kritike o ekonomiji, može nadati da će već sledećeg meseca ponovo pregovarati o nekim od uslova postavljenih nakon finansijskog spasavanja.

“Mislim da postoje svi (korektni) uslovi da dobijemo dobar izveštaj, a dobar izveštaj može nam otvoriti put do odluka, a takođe i otvoriti diskusiju o mogućnosti promene naših ciljeva za budžetski višak”, rekao je Gentiloni Mitsotakisu.

Očekuje se da će se o problemima SMP-a i ANFA-e razgovarati u kontekstu šestog kruga pregovora nakon finansijskog spasavanja, a sastanak Eurogrupe u junu potencijalno će doneti konačnu odluku o tom pitanju, kako je saopštio EU poverenik.

U svakom slučaju, grčka strana može osmisliti mapu puta koja bi mogla biti otključana, ukoliko nastavi reformski proces i impresivan ekonomski zaokret u 2020. godini.

Državno ministarstvo finansija želi da do 15. februara završi sve prethodne akcije u kontekstu tekućeg petog pregleda, uključujući reformu energetskog tržišta, smanjivanje zaostalih obaveza prema privatnim licima i preduzećima i smanjenje nekvalitetnih kredita.

Ministar finansija Christos Staikouras zvučao je optimistično nakon sastanka sa Gentilonijem. “Vraćamo poverenje u zemlji i inostranstvu […] ekonomija se poboljšava i stabilizuje”, rekao je Staikouras./ibna