Grčka vlada pokreće „baraž“ privatizacija

Grčka vlada pokreće „baraž“ privatizacija

Grčka vlada u dogledno vrijeme planira niz privatizacija. Ovakva odluka dolazi u vreme kada grčkoj vladi nije hitno potreban novac, dok je grčki državni dug regulisan najmanje 15 godina.

Izvori grčkog Ministarstva životne sredine i energetike čak pominju prodaju svih grčkih državnih akcija iz DEPA (Public Gas Corporation of Greece) trgovinskih i infrastrukturnih aktivnosti, dok se slično smatra verovatnim za Hellenic Petroleum (HELPE). U isto vreme, način privatizacije grčki operater distributivnog sistema električne energije već je na stolu. U suštini, to su distributivne mreže PPC-a (Elektroprivrede).

Pored toga, izgleda da će DEPA, a ne HELPE biti prva energetska kompanija za koju će započeti procesi privatizacije. U takvoj situaiji, priprema se zakonodavni okvir koji će parlamentu biti podnesen početkom oktobra, zajedno sa nacrtom Zakona o promenama u radu PPC-a koji će izmeniti odredbe takozvanog Stathakisovog zakona.

Procenti

Vredno je napomenuti da će procenat akcija DEPA Trgovine (operator distribucije gasa Atika, ugovori o snabdevanju, veleprodaja gasa, snabdevanja električnom energijom) za koje se predviđa da će biti prodati verovatno dostići 100%. Postojeći institucionalni okvir omogućio je prodaju 50% plus jednu akciju.

Takođe, očekuje se da će se procenat prodaje deonica DEPA Infrastrukture (udeo u operaterima distribucije gasa u Atici i Solunu i operatoru javne mreže gasa) kretati od 66% do 100%, dok je trenutni zakon propisao prodaju procenta ispod 49%.

Pored toga, prema pouzdanim izvorima, grčka vlada će zadržati mali udeo u HELPE-u, što znači da neće prodati svoj puni deo od 35,48%.

Istovremeno, model privatizacije HEDNO-a, zavisnog preduzeća PPC, koji obuhvata mreže, ostaje da se utvrdi ./ibna