Grčka: Vlada proglasila prve finansijske mere zbog koronavirusa

Grčka: Vlada proglasila prve finansijske mere zbog koronavirusa

Grčka Vlada kreće u „akciju“ kako bi ublažila efekte širenja koronavirusa. Zakonskom akcijom, u narednih nekoliko časova, Vlada preduzima prve vanredne finansijske mere za ublažavanje efekata bolesti.

One uključuju četveromesečnu obustavu plaćanja PDV-a i rata koje se plaćaju krajem marta za područja u kojima su preduzeća zatvorena Vladinim naređenjem najmanje 10 dana.

Istovremeno, do 30/6/2020. godine svi doprinosi i rate bilo koje vrste u fondove osiguranja, koji se plaćaju od 30/3/2020, obustavljaju se za područja u kojima su takođe zatvorena preduzeća u državnom vlasništvu.

Takođe, administrativni zahtevi se obustavljaju i poslodavci dobijaju priliku da brže i efikasnije reorganizuju radno vreme, podstiču se postepeni pristup i odlazak radnika na radna mesta javnim prevozm, dok se trebju stvoriti uslovi da rade od kuće u poslovima gde je to organizaciono i tehnički izvodljivo.

Državna blagajna je uspostavila sistem za praćenje svih dešavanja, putem elektronskih transakcija i tokova doprinosa EFKA-u, tako da Vlada može intervenisati po potrebi, po sektorima i geografskom području.

Vredno je napomenuti da upravljanje gubitkom za preduzeća koja obustave rad po državniom naređenju još nije utvrđen. Kompetentni izvori potvrđuju da će se ovom pitanju pokloniti veća pažnja do kraja meseca i narednog termina za isplatu plata, dok izveštaji ukazuju da bi država mogla da pokrije gubitke preduzeća koje pokriva iz državnog budžeta.

Vlada je već u stalnom kontaktu s evropskim institucijama radi koordinisanog delovanja, posebno u pogledu zarade, i vrlo je verovatno da će doći do pomaka nakon sastanka Evrogrupe sledećeg ponedjeljka.

Ovo su nedavno najavili ministar finansija Christos Staikouras, ministar rada Iiannis Vroutsis i zamenik ministra za fiskalnu politiku Theodoros Skilakakis./ibna