Grčka Vlada raspakuje COVID-19 planove podrške; pravi se izlazna strategija

Grčka Vlada raspakuje COVID-19 planove podrške; pravi se izlazna strategija

Ministar finansija Grčke Christos Staikouras otkrio je niz planova za podršku određenim  sektorima grčke ekonomije koje će Vlada otpakovati u narednih 5 – 10 dana kao podršku onima koji su pogođeni COVID-19.

U razgovoru za Radio Parapolitika u utorak, ministar je rekao da će Vlada podržati brodarstvo, privatno zdravstvo, obalni pomorski promet, transport, energetiku, poljoprivredu i turizam.

Dodao je da će deo hitne pomoći koja je do sada distribuirana pogođenim preduzećima i zaposlenima biti isplaćen do maja, iako će se, u zavisnosti od mnogih uslova, planirati postepeno ukidanje nekih mera zabrane rada.

Odgovarajući na pitanje, Staikouras je negirao da postoji odliv depozita u bankarskom sistemu, mada je priznao da se očekuje skok nekvalitetnih kredita. Takođe se obavezao da će podržati Vladine planove smanjenja poreza u postkoronavirusnom vremenu.

Ministarstvima je naređeno da prikupljaju podatke i formulišu sopstvene predloge strategije zaključenja mera. Te planove prikupiće kancelarija premijera do 27. aprila.

“Do tada bismo donosili odluke o tome kada i kako će početi postepeno i dugoročno ukidanje mera”, otkrio je portparol Vlade Stelios Petsas.

Portparol je rekao da će se poslovni sektori otvarati “postepeno”, dodajući da će neki doći kao prioritet, a drugi da slede u talasima. Neka ograničenja biće na snazi do juna, pa će Vlada, takođe, do sredine juna pružati hitnu finansijsku pomoć preduzećima i zaposlenima.

Vlada pravi planove koji će biti primenjeni pod uslovom da stopa zaraze nastavi da opada. Takođe je potvrdio da stručnjaci očekuju drugi talas pandemije koronavirusa na jesen.

U međuvremenu, predstavnik Ministarstva zdravlja Sotiris Tsiodras informisao je da je stopa prenosa koronavirusa (Ro) u Grčkoj niža od 1, što znači da se virus “povlači i nestaje”.

Međutim, dodao je, “ne znamo da li će ta stopa biti održana”. Ipak, vlasti pripremaju planove za upravljanje pandemijom koronavirusa i postepenim ukidanjem mera zaključavanja, s obzirom na trenutno stanje Ro./ibna