Grčka Vlada se dodatno umešala u sukob fudbalskih klubova

Grčka Vlada se dodatno umešala u sukob fudbalskih klubova

Svađa između suparničkih klubova grčke Super lige, Olimpiacosa i PAOKa, eskalirala je van kontrole u sredu kada su grupe navijača napale kancelarije poslanika Nove demokratije u severnoj Grčkoj, pre nego što je policija intervenisala i uhapsila dvadeset osoba.

Tačnije, navijači PAOK-a pisali su parole na zidovima kancelarija poslanika Nove demokratije Stavrosa Kalafatisa i Elene Rapti. Prvi je rekao da neće poduzimati pravne mere protiv vandala.

Vlada je uvučena u „rat“ između Olimpiacosa i PAOK-a nakon što je Odbor za profesionalni sport preporučio da se PAOK i Xanthi povuku zbog kršenja pravila o vlasništvu kluba. Konačnu presudu doneće disciplinsko veće Super lige.

Mitsotakisova administracija intervenisala je u sredu kako bi izmenila zakon, što znači da će se ova dva kluba suočiti sa odbitkom od 5 do 10 bodova. Ipak, ova odluka je zamenika ministra sporta stavila na vatru, jer su i PAOK i Olimpiacos – koji je izazivač solunskom klubu za titulu lige – rekli da je Lefteris Avgenakis pristran u ovom slučaju.

Portparol vlade Stelios Petsas osudio je napade na kancelarije Rapti i Kalafatis. “Nasilju nema mesta u demokratiji”, rekao je Petsas.

Amandman, koji je donesen sa 156 glasova za, 90 analitičari smatraju da je izazvao problem unutar vladajuće stranke jer se bivši premijer Antonis Samaras nije pojavio u Domu da bi glasao o promeni pravila.

Premijer Kyriacos Mitsotakis zatražio je da svi poslanici prate stav stranke i glasaju u skladu s njim. Međutim, navodno Samaras nije dao nikakvo objašnjenje svoj potez. U stvari, izvori bliski bivšem premijeru rekli su da ga “nikada niko nije pozvao da nešto objasni, niti će ikada morati da daje objašnjenje”.

Glavna opoziciona stranka SIRIZA istakla je da je vidljiv razdor premijera i Samarasovih pristalica .

Izvori iz stranke SIRIZA tvrdili su da su pristalice desnice bivšeg premijera često sumnjale u vladine politike i da se mnogi u okviru Nove demokratije plaše načina na koji se bavi fudbalskim problemom, ostavljajući ih otvorenim za napade PAOK-a, ali i Olimpijacosa./ibna