Grčka Vlada se priprema za zaključivanje četvrtog pregleda nakon finansijskog spasavanja

Grčka Vlada se priprema za zaključivanje četvrtog pregleda nakon finansijskog spasavanja

Grčka vlada pokušava da zaključi prioritetne akcije koje su neophodne u kontekstu četvrtog preispitivanja ekonomije zemlje od strane njenih međunarodnih kreditora.

Prema izvorima, reforma energetskog tržišta trenutno je glavni prioritet Mitsotakisove administracije, dok se Atina nada pozitivnom izveštaju o grčkoj ekonomiji  od strane Evropske komisije 20. novembra.

Štaviše, grčka strana radi na detaljima takozvanog plana „Herkules“ za smanjenje „loših dugova“ koji drže četiri sistemske banke u zemlji. Shema nije deo prioritetnih radnji dogovorenih sa kreditorima, međutim smatra se ključnom za održavanje ekonomskog oporavka.

Ministar finansija, Christos Staikouras, izrazio je optimizam prošle nedelje da će četvrti pregled biti završen uspešno, u očekivanom roku.

Ostala pitanja koja bi Vlada trebala da reši uključuju isplatu zaostalih potraživanja privatnim licima i preduzećima. Plan je prosleđen Evropskoj komisiji na pregled, pošto Mitsotakisova administracija planira potpunu otplatu, uključujući neizmirene isplate penzija, do 2021. godine.

Pored toga, Vlada navodi da priprema planove za preoblikovanje okvira kako bi zaštitila primarne vlasnike stambenih jedinica od zaplene. Takođe je započeo razgovore sa poveriocima o novom zakonu o stečaju fizičkih lica.

Sledeći izveštaj o nadgledanju Grčke od strane finansijskih institucija se očekuje da bude predstavljen na sastanku Evrogrupe 4. decembra. U međuvremenu, konačna odluka o tome da li evropske centralne banke treba da vrate zaradu od grčkih obveznica u Atinu je odbačena. Atina se nada da će koristiti SMP i ANFA za investicije ./ibna