Grčka Vlada uputila u parlamentarnu proceduru zakon o reformi socijalnog osiguranja

Grčka Vlada uputila u parlamentarnu proceduru zakon o reformi socijalnog osiguranja

Vlada Grčke je u ponedeljak popodne podnela Parlamentu dugo očekivani nacrt zakona o reformi socijalnog osiguranja.

Mitsotakisova administracija  obećala je da će popraviti sistem socijalnog osiguranja u Grčkoj, s ciljem da dugoročno sistem učini održivim i da popravi ono što smatra nepravednim smanjenjem penzija nametnutim prethodnim zakonom koji je usvojila Vlada SIRIZE.

Nacrt zakona koji je poslan u Parlament će uticati na ukupno četiri miliona penzionera i osiguranika. Predviđeno je povećanje dela penzija do juna 2020. godine, dok je oko 300.000 korisnika predviđeno da dobiju dopunske penzije u proseku za 99,5 evra.

Oni sa 35-40 godina staža imaće i najviše koristi. Međutim, velika većina penzionera trebalo bi očekivati povećanje od oko 50 evra. Za pripadnike oružanih snaga predviđaju se posebne odredbe.

Zakonom se takođe smanjuju doprinosi za socijalno osiguranje od 0,90 procenata od 1. juna 2020., nakon što Vlada ispuni jedno od premijerovih ključnih predizbornih obećanja. Profesionalci freelanceri (“slobodnjaci”) takođe su u prednosti, jer novi sistem donosi mnoge podobnosti, dok će oni koji tek započnu profesionalan rad na ovaj način plaćati niže doprinose prvih 5 godina.

Ministar rada Yannis Vroutsis rekao je da je vlada sprovela studiju uticaja zakona koji pokazuje da će sistem socijalnog osiguranja biti održiv i da će sve penzije biti zagarantovane do 2070. godine.

Prema početnim podacima, budžet će biti opterećen povećanjem glavnih penzija za 79 miliona eura, dok će pomoćna povećanja penzija koštati ukupno 352 miliona eura u periodu 2019-2020. Troškovi će biti pokriveni povećanjem budžeta za socijalnu potrošnju za 0,5 odsto BDP-a (približno 980 miliona evra) ./ ibna