Grčka Vlada usvojila predlog organizacije Njihov svet za obrazovanje dece izbeglica

Grčka Vlada usvojila predlog organizacije Njihov svet za obrazovanje dece izbeglica

Njihov svet, globalna dobrotvorna organizacija za decu posvećena okončanju globalne obrazovne krize i oslobađanju potencijala sledeće generacije, uspela je da pokrene veliku promenu za hiljade izbegličke dece u Grčkoj nakon što se tamošnja vlada obavezala da će, u saradnji sa Ujedinjenim nacijama, svima njima dati mogućnost za obrazovanje.

Vladini planovi prate nacrt reforme koji je izložio Njihov svet u izveštaju za 2020. godinu, „Pronalaženje rešenja za grčku krizu obrazovanja izbeglica“.

„Danas je značajan dan za decu izbeglice i grčku vladu. Njihov svet je ponosan što sarađuje sa agencijama UN-a, organizacijom “Obrazovanje ne može da čeka” i vladinim zvaničnicima“, rekao je Justin van Fleet, predsednik Njihovog sveta.

„Srećni smo što vidimo kako se plan akcije preduzima na vreme za novu školsku godinu.“

Memorandum o razumevanju pod nazivom „Obrazovanje za svu decu“ koji su ove nedelje potpisali Sofija Voultepsi, zamenik ministra za migracije i Luciano Calestini, predstavnik Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) u Grčkoj, obavezuje se da će obezbediti put za svih 26.000 školskih uzrasta izbegličke dece u Grčkoj u formalno obrazovanje u trogodišnjem programu za koji se očekuje da košta 34 miliona evra. Trenutno je samo 40% upisano u grčke škole.

Voultepsi je rekla: „Želimo da sva deca polaze od iste polazne tačke, jer je ovo kamen temeljac borbe za poštovanje ljudskih i demokratskih prava. Ovo je pionirska ideja i spremni smo da je realizujemo.“

U izjavi ministarstva kaže se da će memorandum biti okvir „programa premošćavanja koji povezuje neformalno obrazovanje sa formalnim obrazovanjem“.

U Grčkoj živi oko 90.000 izbeglica, od kojih je više od polovine deca. Velika većina je pobegla od represije, nasilja i sukoba u Siriji, Avganistanu i Iraku.

Luciano Calestini je rekao: „Želeli bismo da se zahvalimo Njihovom svetu na ključnoj podršci za obrazovanje izbeglica u Grčkoj i na viziji promena koju je predstavio. Deci koja su pod rizikom pružen je osećaj normalnosti i prilika da zamisle bolji život. Kao i Njihov svet, posvećeni smo saradnji sa vladom Grčke, EU i svim partnerima kako bismo sveobuhvatni obrazovni odgovori postali stvarnost.“

Dodao je da su u toku razgovori sa Generalnim direktoratom Evropske komisije za imigraciju i unutrašnje poslove (DG HOME) kako bi se osiguralo da će programu biti dodeljeni resursi potrebni za uspeh.

Većina dece izbeglica dođe na jedno od grčkih istočnih egejskih ostrva. Do tada su možda već propustili 12-18 meseci školovanja. Sa dodatnim čekanjem na obrazovanje u Grčkoj, oni doživljavaju ogroman deficit učenja što ograničava njihov razvoj i šanse da ikada budu spremni da igraju korisnu ulogu u radnoj snazi, ma u kojoj zemlji da završe.

U 2018-19. godini samo je na ostrvima bilo 42.000 izbeglica koje su živele u zastrašujućim uslovima, mada je taj broj opao tokom pandemije Covid-19. Većina se na kraju preseli na grčko kopno, gde će UNICEF u saradnji sa lokalnim organizacijama otvoriti obrazovne centre na vreme za novu školsku godinu početkom septembra.

Izveštaj Njihovog sveta na 80 stranica, koji je napisala globalni stručnjak za obrazovanje Maisa Jalbout, poziva Evropsku uniju da učini više kako bi prepoznala pritisak na grčki obrazovni sistem i pronašla sredstva za podršku proširenja obrazovanja na izbeglice. Takođe je pozvala grčku vladu da pokaže temeljnije planiranje koje bi inspirisalo veću podršku i utvrdila kako se to može učiniti. Na te pozive je sada odgovoreno.

Do kraja 2021. godine, Njihov svet će uložiti više od pet miliona dolara u obrazovanje izbeglica na grčkim ostrvima kroz svoje partnerstvo sa Education Cannot Wait i Nationale Postal Loterij, podržavajući lokalne organizacije koje rade zajedno sa UNHCR-om i UNICEF-om. / Ibna