Grčka vlada zadovoljna rezultatima posete Aleksisa Ciprasa Severnoj Makedoniji

Grčka vlada zadovoljna rezultatima posete Aleksisa Ciprasa Severnoj Makedoniji

Vladini krugovi izražavaju zadovoljstvo zbog posete grčkog premijera Skoplju. Kako vlada naglašava nakon 30 godina inercije, napetosti i sumnji, implementacija Prespanskog sporazuma predstavlja most strateške saradnje u brojnim kritičnim oblastima.

Vladini zvaničnici pozivaju se na izveštaje svetski poznatih medija koji ističu istorijski aspekt posete Ciprasa Severnoj Makedoniji i veliki potencijal za ekonomski rast koji se otvara u širem regionu.

Sprovođenje Sporazuma će preokrenuti negativnu klimu u Grčkoj

Prespanski sporazum je uzela danak na izbornim procentima SIRIZE, a Aleksis Cipras je priznao da postoji politička cena. Međutim, vladin tim procenjuje da će, kako implementacija Sporazuma bude napredovala, klima u društvu biti preokrenuta u korist SIRIZE jer će koristi za Grčku postati očigledne. Takođe se procenjuje da će lažne vesti, za koji vlada optužuje Novu Demokratiju, biti razotkrivene.

Značajni sporazumi

Veća težina se daje sporazumima koji olakšavaju i unapređuju izglede za rast i poslovne aktivnosti u regionu. Rešenje problema dvostrukog oporezivanja, carinska saradnja između Grčke i Severne Makedonije, olakšavanje trgovine, međusobna povezanost dveju glavnih grčkih luka, Pirej i Solun, sa Severnom Makedonijom kao prolazom za srednju Evropu, železnička interkonektivna mreža Pirej-Solun-Skopje-Beograd, primeri su jačanja zajedničkog razvoja.

Vazdušni prostor i uloga Grčke

Jedan deo grčke štampe smatra da je sporazum o saradnji u bezbednosti vazdušnog prostora Severne Makedonije, u okviru saradnje u oblasti odbrane, presudan. Sporazum obuhvata obrazovanje, odbranu i tehnologiju, sajber-bezbednost, vojnu obaveštajnu službu i nadzor vazdušnog prostora, sa grčkim radarima koji pomažu onima iz Severne Makedonije. Napominje se da u okviru NATO-a Grčka doprinosi vazdušnoj bezbednosti Albanije i Crne Gore.

Osim toga, kako ističu vladini funkcioneri, sporazum o osnivanju odbora u maju koji će se baviti rješenjima vezanim za pitanja vezana za trgovinu i oznake proizvoda, poništava argument opozicije da Prespanski sporazum ugrožava trgovačke nazive grčkih i makedonskih proizvoda.

Učešće preduzetnika je premašilo očekivanja

Poslovni forum koji je pratio Vrhovni savet za saradnju pokazao je veliko interesovanje grčkih poslovnih giganata i poslovnih predstavnika. Poslovna misija iz Grčke brojala je skoro 140 članova, daleko iznad početne planirane na 70. Energetika, turizam, transport, trgovina i drugi projekti bili su glavni plan poslovnih razgovora privrenika iz obe zemlje, dok su istaknute glavne investicione mogućnosti.

Poseti Alekisa Tsiprasa prethodili su izveštaji i procene da poslovni svet Severne Grčke neće učestvovati, u znak protesta zbog Prespanskog sporazuma, a rukovodioci SIRIZA osuđuju glavnu opozicionu stranku za kampanju kojom su pokušali sabotirati ovaj događaj. Međutim, više od polovine preduzetnika došlo je iz Severne Grčke.

Nova demokratija sa svoje strane govori o pokušaju Aleksisa Ciprasa da glorifikuje Prespanski sporazum, naglašavajući da je “štetni Sporazum već osuđen u savesti Grka” ./ IBNA