Grčka: Zabrana okupljanja za više od deset ljudi

Grčka: Zabrana okupljanja za više od deset ljudi

U Grčkoj je do srede uveče potvrđen 31 novi slučaj COVID-19, kaže se u saopštenju za štampu portparola Ministarstva zdravlja Sotirisa Tsiodrasa. Ukupan broj potvrđenih slučajeva u Grčkoj porastao je na 418.

Od toga je 64 neodređenog izvora, a 79 pacijenata hospitalizovano, od kojih je 13 intubirano.

Kao deo mera usvojenih za suzbijanje širenja koronavirusa, zamenik ministra za civilnu zaštitu i krizno upravljanje Nikos Čardalijas najavio je da će od četvrtka biti zabranjena javna okupljanja koja uključuju 10 ili više ljudi, novčanom kaznom od 1.000 evra po osobi, bez obzira odgovornost neke druge vrste. U svakom slučaju, kako je rekao, treba poštovati sva higijenska pravila i pravila razdvajanja između ljudi. Ponovio je strogu preporuku da građani treba da ostanu kod kuće kako bi izbegli kontakt sa ljudima van njihove najbliže porodice. Saobraćaj van kuće mora biti sveden na minimum i iz određenih razloga.

Prihvatljivi izuzeci odnose se isključivo na slučajeve kada građani moraju ići na posao, posetiti lekara, otići u prodavnicu po namirnice, u poštu po apsolutno neophodnu pošiljku, otići u banku, na benzinsku pumpu, kretati se kako bi pomogli ljudima koji su u stanju potrebe, uključiti se u individualnu vežbu na otvorenom ili kada to uključuje dve osobe sve dok se zadržava potrebna udaljenost od 1,5 metra, kao i izvesti kućnog ljubimca u šetnju.

Preduzeća, naglasio je, moraju raditi na daljinu i, tamo gde to nije moguće, moraju raditi sa apsolutno neophodnim brojem ljudi koji će se menjati, strogo držeći potrebnu udaljenost između zaposlenih.

Svako ministarstvo je, prema njegovim rečima, napravilo svoj plan za vanredne situacije tako da može da pružati samo apsolutno neophodne usluge ako se to zahteva u narednim danima.

Zaključno, Nikos Chardalias ponovio je da „danas ostajemo kod kuće kako bismo se uskoro vratili u normalne tokove“. / ibna