Grčka želi da bude u QE programu

Grčka želi da bude u QE programu

Šef Evropske centralne banke, Mario Draghi, rekao je da bi Grčka mogla da bude uključena i u naredni ciklus programa kvantitativnog olakšanja (QE), ukoliko nastavi napredovati u implementaciji reformi.

Obraćajući se poslanicima Evropskog Parlamenta u ponedeljak, odlazeći predsednik je rekao da je „uveren da će se, ukoliko se stvari nastave kretati u ovom pravcu i napredak u reformama nastavi da bude značajan, steći uslovi da Grčka učestvuje u QE; ali napredak mora biti i napravljen i nastavljen“.

Grčka vlada je izrazila nameru da ispuni strukturalne reforme i nastavi sa politikom koja obezbeđuje rast, kako bi održala pozitivni zamah u privredi, sa namerom da se zemlja vrati na investicioni nivo i da nacionalni dug bude održiv.

Draghijeva intervencija dolazi u sklopu pregleda stanja grčke ekonomije u periodu nakon finansijskog spašavanja, a koji su započeli međunarodni kreditori ove sedmice, što je prvi pregled nakon što je stranka desnog centra, Nova demokratija, došla na vlast u julu ove godine.

Od prve runde razgovora sa šefom međunarodne misije u Atini se očekuje da odredi da li Atina može dostići cilj od 3,5 % primarnog viška BDP-a. Pregovori će se primarno fokusirati na budžet za 2020. godinu koji je sada u formi nacrta.

Izvori iz Vlade rekli su u ponedeljak da ove godine neće biti fiskalnog jaza, dodajući da se Mitsotakisova administracija nada da će pregled biti završen što pre a u okviru rokova koji ističu u decembru.

U utorak će funkcioneri razgovarati o bankama, kao i o radnim odnosima i socijalnoj politici. Razgovori će biti održani na dan kada će zemlja stati na 24 časa u štrajku koji su sazvali najveći sindikati u zemlji. „24“ je simboličan broj koji pokazuje protest zbog zakona o „rastu“, predloženog u parlamentu od strane Ministarstva razvoja, a koji uključuje promene u radnim odnosima./ibna