Grčka: Zemljotres magnitude 6 potresao region Larise

Grčka: Zemljotres magnitude 6 potresao region Larise

Snažni zemljotres od 6 stepeni po Rihterovoj skali zabeležen je u srednjoj Grčkoj u sredu popodne. Vibracije su se posebno osetile u regionu Tesalije, kao i u Solunu, Atini i susednim zemljama.

Prema zvaničnom saopštenju Instituta za geodinamiku Nacionalne opservatorije u Atini, epicentar zemljotresa se nalazio 16 kilometara jugozapadno od Elasone. Jačina zemljotresa prvobitno je izmerena sa 5.9 stepeni Rihtera, ali je ubrzo revidirana naviše.

Efthimios Lekkas, profesor i predsednik Organizacije za planiranje i zaštitu od zemljotresa (EPPO), istakao je Atinsko-makedonskoj novinskoj agenciji, da je dubina epicentra zemljotresa bila vrlo mala na 7,8 km i da se to posebno osećalo. Zemljotres je bio posebno dug i trajao je 12-15 sekundi.

Prethodila su mu dva zemljotresa magnitude 2,7 i 2,9 stepeni Rihterove skale, dok su nakon jakog zemljotresa zabeležene desetine naknadnih potresnih udara blizu stepena 5.

„Rascep na tom području je u prošlosti izazvao zemljotrese. Poslednji je bio u 18. veku. Bilo je to 1781. godine, magnitude 6,2 po Rihterovoj skali. Zemljotres koji se dogodio danas približno je na pragu zemljotresa zabeleženih u ovom regionu“, rekao je Manolis Skordilis, profesor seizmologije na Univerzitetu Aristotel u Solunu (AUTH).

Hiljade stanovnika pobeglo je na ulice, dok su se komunikacione mreže suočile sa ozbiljnim problemima zbog zagušenja. Do sada je prijavljeno da su se srušile mnoge stare kuće i crkve, kao i zidovi škole, dok su prijavljene tri povređene osobe.

Vladina jedinica upućena je u to područje po naredbi premijera Kyriakosa Mitsotakisa. Delegaciju čine zamenik premijera Theodoros Livanios, generalni sekretar za infrastrukturu George Karagiannis i šef helenskog Generalštaba nacionalne odbrane Konstantinos Floros. Prisutni su i nacionalni komandant civilne zaštite, Theodosios Dimakogiannis, kao i zamenik šefa vatrogasne brigade, general-potpukovnik Iakovos Kleftospiros.

Pored toga, helikopter Vatrogasne jedinice vrši vazdušni nadzor šireg područja kako bi otkrio moguću štetu i obavio trenutnu intervenciju, dok se bespilotne letelice specijalnog tima Helenske vatrogasne službe približavaju tom području radi mapiranja klizišta i urušavanja zgrada. / ibna