Grčka:Glavna opoziiona stranka SIRIZA optužuje Vladu za nedovoljne intervencije u privredi

Grčka:Glavna opoziiona stranka SIRIZA optužuje Vladu za nedovoljne intervencije u privredi

„Nažalost, čujemo puno od Vlade, ali vidimo malo toga je učinjeno“, izjavio je u sredu u televizijskom intervjuu poslanik SIRIZA-e, Alexs Haritsis, govoreći o merama za jačanje grčke ekonomije.

Specifično za turističku industriju, predstavnik SIRIZA napomenuo je da „postoji velika zabrinutost agencija, preduzeća i zaposlenih o tome šta sledi“, ne samo zato što „ne postoje mere za podršku preduzećima i zaposlenima u industriji“, nego i zato što „ne postoji plan ili poseban protokol za pokretanje evropskog turizma u bliskoj budućnosti. Očekivali bismo da Vlada krene u tom pravcu“, rekao je on.

Haritsis je naglasio da “Mitsotakisova administracija i dalje nastavlja bez plana u privredi, sprovodeći iste nedovoljne mere uprkos sve nepovoljnijim prognozama za recesiju”, podsetivši da je od prvog trenutka “SIRIZA podnela svoj integrisani predlog o tome kako mogu se podržati preduzeća, zaposleni i domaćinstva, što predviđa iskorišćenje 26 od 50 milijardi evra koje su našoj zemlji na raspolaganju u narednim mesecima i odgovara finansijskim mogućnostima grčke ekonomije konkretnim akcijama“. Posebno je opisao “bespovratnu pomoć preduzećima, podršku freelancerima i stručnjacima, ali i jačanje posebnih sektora, kao što su ugostiteljstvo, turizam i poljoprivredna proizvodnja”.

“Umesto da Vlada raspravlja o našim predlozima ili podnese vlastiti plan, videli smo samo omalovažavajući stav premijera, koji je čak otišao toliko daleko da je govorio o drveću na kojem raste novac”, rekao je portparol SIRIZA. “Premijer ne treba da reaguje na SIRIZA, ali treba da se obrati grčkom društvu, radnicima i preduzećima koja se bore”, rekao je, dodavši da će SIRIZA nastaviti da ažurira program “Mi ostajemo čvrsti”, baziranom na novim podacima i opsežnim konsultacijama sa institucijama i društvom“.

Konačno, pozivajući se na nacrt Zakona o obrazovanju koji je promovisala Vlada, Haritsis je istakao da „takav kritički predlog Zakona ne može da se izglasa u uslovima nedovoljnog funkcionisanja parlamenta i bez neophodnih političkih i socijalnih konsultacija. Nažalost, Nova demokratija je pribegla istoj antidemokratskoj metodi kao i Zakonu o životnoj sredini”.

„Tu se postavlja ozbiljno pitanje zaštite ličnih podataka, jer ne postoji pisana potvrda od nadležnog organa. Predlog zakona istovremeno pokreće kritična pitanja, poput povećanja broja učenika u razredu, za razliku od obrazovnih i pedagoških metoda“, rekao je, dodavši da „ne možemo da zamislimo zašto se to dešava, osim što se želi opravdati nezapošljavanje dodatnih nastavnika “./ ibna